Вијести, Регион

Скупштина АП КиМ позвала српске судије и тужиоце да одбаце Вучићев споразум са Мустафом

  • Скупштина АП КиМ најавила да ће – као и други органи Р. Србије (општине) –  затражити од Уставног Суда да се изјасни о уставности и законитости постигнутог споразума о правосуђу и захтевати доношење мере да се споразум не примењује до доношења коначне одлуке УСС

УПОЗОРЕНИ ДА ЈЕ УСС БРИСЕЛСКЕ СПОРАЗУМЕ ПРОГЛАСИО ЗА НЕОБАВЕЗУЈУЋЕ ПОЛИТИЧКЕ АКТЕ

Председнику Вишег суда, Николи Кабашићу
Председнику Основног суда, Лидији Вучуровић
Тужиоцу Вишег Тужилаштва, Милану Биговићу и
Тужиоцу Основног Тужилаштва, Јову Радовићу 
 

        Поштовани,

        Обележавајући Дан државности Р. Србије, посланици Скупштине АП КиМ, дана 15.02.2015. одржали су свечану седницу, на којој је једна од тема била и потписивање најновијег споразума о правосуђу на КиМ.

        Наиме, постигнутим споразумом о правосуђу између председника Владе Р. Србије и председника Владе тзв. Р. Косово, на противуставан начин је још једна институција Р. Србије замењена институцијом тзв. Р. Косова и успостављен јединствени правни систем непризнате државе Косова на целој територији АП КиМ.

        Позивајући се на Одлуку Уставног суда Р. Србије, којом је одбачен предлог за оцену уставности и законитости парафираног „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа између Владе Р. Србије и привремених институција самоуправе у Приштини, од 19.02.2012.“ Сл. Гласник Р. Србије 13/2015., уз образложење да као политички акт Бриселски споразум није правно обавезујући, па се њиме не може дирати уставни поредак Р. Србије, посланици Скупштинe АП КиМ исти су одбацили као необавезујући и од надлежних органа Р. Србије затражили да се одлучно супроставе и не учествују у имплементацији Бриселског споразума, који представља озбиљну претњу територијалном интегритету и очувању институција Р. Србије на територији АП КиМ.

        Такође, имајући у виду закључке Скупштине Друштва судија Србије од 08. 12. 2013. о јединствености судског система Србије и положају судија на КиМ, позив Друштва судија Србије упућен 14. 02. 2015. законодавној и извршној власти и Високом савету судства, да имају у виду да судски систем чини део јединственог правног поретка и да мора бити организован у складу са Уставом Р. Србије, као и да судије са територије АП КиМ имају Уставом гарантовану сталност судијске функције, која им не може престати због укидања суда или непристајања да обављају судску функцију у судовима који се налазе ван судског система Р. Србије, позивамо вас да не подлегнете притисцима и политичким преварама и обманама које долазе из врха власти Р. Србије и да не прихватите интеграцију у правни систем непризнате државе Косово и на тај начин дате допринос очувању јединственог правног система Р. Србије.

        О озбиљности постигнутих преговора наводимо вам најновије примере: дана 18. 02. 2015. на скупштинском одбору за КиМ, министар правде господин Селаковић је изнео да није договорено пред којим органом ће се полагати заклетва и да нам је џабе што имамо правни факултет у Косовској Митровици.

        Такође вам предочавамо да ће Скупштина АП КиМ, као и други органи Р. Србије (општине) у наредном периоду затражити од Уставног Суда да се изјасни о уставности и законитости постигнутог споразума са захтевом за доношење мере да се споразум не примењује до доношења коначне одлуке.

Издајнички потпис?

Издајнички потпис?

Молимо вас да са овим актом упознате све запослене.

Посланици и руководство Скупштине АП КиМ стоје вам на располагање за сваки вид подршке и помоћи.

С поштовањем,

Потпредседник Скупштине
Добросав Добрић
Косовска Митровица
20.02.2015

Извор: Факти.рс

Вијести о…: И чувари Аушвица су радили по закону!

Да ли српске судије на Косову и Метохији треба да раде по Тачијевом Закону?

Ко овде има савест, а ко образ?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *