Вијести, Регион

Скупштина АП КиМ позвала Иринеја да седиште СПЦ пренесе у Пећку Патријаршију

СКУПШТИНА ТРАЖИ И „ПОВРАТАК ДРЖАВЕ, КОЈА СЕ САДА, НА ОЧИГЛЕД СВИХ НАС, ПОВЛАЧИ СА ПРОСТОРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“

  • Ми својим животима и својим опредељењем да останемо и опстанемо на Косову и Метохији чувамо те светиње, које су баштина целокупног српског народа, али и баштина целокупног православног света… Међутим, у данашњем смутном времену и оном које тек долази, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг, који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа

        Његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском Иринеју и Архијерејима Српске Православне Цркве:

        Ваша Светости и оци Архијереји!

        У ове празничне дане, када прослављамо Рождество Богомладенца Христа, обрадовао нас је, као и увек, Ваш позив Србима на Косову и Метохији да остану на својим вековним огњиштима и живе са својим светињама. И ми, самим тим што и даље опстајемо на Косову и Метохији, у све горим, опаснијим и бесперспективнијим условима, већ показујемо, и својим животима сведочимо управо ту жељу – да останемо ту где јесмо. И да живимо са светињама које нису само наше, већ светиње целокупног српског народа, који без њих не би опстао и био оно што још увек јесте.

        Ми својим животима и својим опредељењем да останемо и опстанемо на Косову и Метохији чувамо те светиње, које су баштина целокупног српског народа, али и баштина целокупног православног света и свих који истински верују у Христа и Његову Цркву.

        Међутим, у данашњем смутном времену и оном које тек долази, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг, који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа. Заправо, сматрамо да једино повратак Патријарха српског у древну Пећку Патријаршију може да обезбеди опстанак српског Косова и Метохије, да једино такав чин може да улије веру не само овдашњем народу да опстане, већ и прогнаном народу да се врати. 

        Наравно, уз повратак државе, која се сада, на очиглед свих нас, повлачи са простора Косова и Метохије, препуштајући нас још неизвеснијој судбини, што доприноси новим исељавањима, којима смо, ових дана, скоро свакодневни сведоци.

Патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј

Ваша Светости! Спремни смо да све што имамо и што јесмо уложимо у очување наше Свете земље. Позивамо Вас, у ове празничне дане, да се вратите за стално међу нас. Да заједно обновимо наш народни, Косовски завет, како речју, тако и делом.

У Северној Митровици, о Божићу 2015. године

Вашој Светости и Српској Православној Цркви одани,

Посланици Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија изабрани по Уставу и закону Републике Србије.

(саопштење Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *