Вијести, Регион

ДОДИК: СРПСКА ИЗРАЗ НАШЕ СЛОБОДЕ

ДОДИК: СРПСКА ИЗРАЗ НАШЕ СЛОБОДЕ

БАЊАЛУКА, 6. ЈАНУАРА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су се Срби упорно борили за један циљ – слободу и да она за српски народ на простору БиХ носи знак једнакости са Републиком Српском.

„Зато сам увјерен да слобода за наш народ искључиво зависи од Републике Српске – колико ње има, толико смо слободни“, рекао је Додик у интервјуу за „Глас Српске“ поводом 9. јануара – Дана и крсне славе Републике Српске.

Он је нагласио да је воља народа за Републиком Српском до те мјере јака да се готово не може видјети пукотина која би довела до ерозије Српске.

„Њу објективно могу да еродирају само властите политичке снаге“, додао је Додик.

Он је напоменуо да постоје многи којима смета Република Српска. „Бошњаци су незајажљиви у политичком смислу, желе државу, а да би је имали смета им Република Српска. Само наивни могу да вјерују да настојања за умањење снаге или елиминисање Српске не постоје, то је перманентно, само се чека тренутак“, каже Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је претходна година била једна од тежих због великих поплава и настале штете.

„Република Српска је упркос тешким изазовима показала да институције могу да помогну становништву и да санирају штету. И у политичком смислу Српска је наставила да функционише у изразито нестабилном политичком окружењу и нефункционалној БиХ“, рекао је Додик.

Он је навео да ће у овој години бити донесене мјере које ће бити усмјерене на јачање функционалности и одрживости Републике Српске.

„Приоритет је окретање ка економији, а поставили смо два циља – економску одрживост и подстицај запошљавању. На врху приоритета мора да буде и функционисање Српске и управљање системом“, сматра Додик.

Додик је нагласио да је на нивоу БиХ јасан приоритет – одбрана позиције Републике Сропске и њена међународна афирмација.

Предсједник Додик је истакао да су за Српску подједнако важне и Русија и ЕУ.

Предсједник РС, Милорад Додик

Предсједник РС, Милорад Додик

„Политика је увијек балансирање и за Српску су подједнако важне и Русија и ЕУ. Губитак било кога од њих за Републику Српску био би стваран губитак и наше политике морају да буду усмјерене ка европским интеграцијама, али и добрим односима са Русијом.

Нисмо се сврстали на једну страну али смо свјесни да европске интеграције нису једина алтернатива“, оцјењује предсједник Републике Српске.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *