Вијести, Регион

Шиптари своје лидере у Македонији – Али Ахметија и Мендуха Тачија – оптужују за издају

ОБОЈИЦА ПОД ПОЈАЧАНОМ ПОЛИЦИЈСКОМ ЗАШТИТОМ, ТАЧИ ОДРАНИЈЕ НОСИ – ПАНЦИР

  • Скопски лист Дневник објавио саопштење UÇK из Гостивара упућено медијима у којем пише да ће „правда тешко казнити издају у Куманову, банду Алија Ахметија и Мендуха Тачија и неколико косовских политичара који су у сарадњи са властима у Македонији организовали масакр 9. маја“. Уз претњу: „То нећемо да заборавимо нити да опростимо“

        ЛИДЕРИ две највеће албанске партије у Македонији, Али Ахмети председник владајуће Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и Мендух Тачи, лидер опозиционе Демократске партије Албанаца (ДПА), добијају претње од својих сународника због чега им је појачано лично обезбеђење, пишу данас македонски медији.

        Како је објавио лист Дневник, Ахмети и Тачи су све чешће мета претњи сународника, чланова расформиране Ослободилачке народне армије (ОНА) који их сматрају одговорним за сукоб у кумановском Дивљем насељу 9. и 10. маја о чему је на адресе медија упућено и неколико саопштења са потписом UÇK, што је на албанском скраћеница за ОНА.

        Бивши командант ОНА Џезаир Шаћири – Хоџа је у саопштењу поручио Алију Ахметију „да заслужује метак зато што је издајник“. Шаћири је лидера ДУИ оптужио за „много издаја до сада“ и навео да се „никада није борио за Албанце већ да је 2001. године (у време сукоба са македонским снагама безбедности) седео на Косову“.

        Дневник је објавио и наводно саопштење UÇK из Гостивара упућено медијима у којем пише да ће „правда тешко казнити издају у Куманову, банду Алија Ахметија и Мендуха Тачија и неколико косовских политичара који су у сарадњи са властима у Македонији организовали масакр 9. Маја“. „То нећемо да заборавимо нити да опростимо“, додаје се.

        Поводом претњи лидерима ДУИ и ДПА нико се у Македонији није званично огласио. Према незваничним информацијама, лидер ДПА Мендух Тачи већ дуже на јавним наступима носи панцир, док је безбедност лидера ДУИ Алија Ахметија и седишта странке у тетовском насељу Мала речица и у скопском Чаиру подгнута на виши ниво одмах након 4. маја када је испред партијског седишта у Тетову бачена експлозивна направа.

        Говорећи о дешавањима у Куманову, где је 9. и 10. маја у оружаном обрачуну са наоружаном групом погинуло осам македонских полицајаца и десет припадника те групе, Ахмети је раније за немачки Тагесцајтунг (Дие Тагесзеитунг) и аустријски Пресе (Дие Прессе) изјавио „да до сада нико није у потпуности разумео шта је хтела та група Албанаца, ко их је организовао и ко их је помогао“.

Мендух Тачи и Али Ахмети

Мендух Тачи и Али Ахмети

Он је прецизирао да је ОНА-UÇK, на чијем се челу налазио током сукоба са македонским снагама, демобилисана 2001. године након закључења Охридског мировног споразума, као и да „људи који се сада у својим активностима можда позивају на UÇK то раде у својству појединаца, не могу да говоре у име организације и не делују у сагласности са решењем о демобилизацији UÇK“.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *