Регион

Сепаратисти са севера Србије: Војводина мора бити република!

aleksandar-odzic-za-aa-vojvodina-mora-biti-republika_trt-bosanski-15078-300x208

Лидер Војвођанске партије и сепаратиста која стоји из постављања плаката “Војводина Република – Слобода за Војводину”, Александар Оџић, најавио је одлучну борбу те странке како би Војводина добила статус републике унутар Србије, пише Анадолија.

Оџић, иначе бивши функционер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) свестан је да Војвођани за своје ставове “немају саговорника у Београду”, али од свог циља, ипак, неће одустати.

Он најављује нове акције и решење види само у стварању републике Војводине која ће бити у саставу сложене државе Србије.

“То видимо као решење где бисмо у једном равноправном статусу и договору ова земља коначно дошла до неких нормалних закључака и просперитета у будућности. Војводина је остала једино нерешено питање од свих делова бивше Југославије. То питање се мора решити. Сви су извукли довољно поука из оног што се дешавало на Балкану”, рекао је Оџић.

Оџића у овом ставу подржава и Војвођански клуб на челу са Ђорђем Суботићем, војвођанска интелектуална заједница у којој, уз остале, доминира др. Јања Беч Неуман, као и значајан део јавности.

“Плакати “Војводина Република – Слобода за Војводину” су само реакција нашег чланства, симпатизера и доброг дела војвођанске јавности на догађаје уназад неколико недеља и мјесеци. Ситуација је прилично забрињавајућа из разлога што видимо све учесталије нападе на администрацију у Војводини, на војвођански политички и економски субјективитет. С друге стране, имамо нашу покрајинску владу, администрацију која је у некој дефанзиви из само њима познатих разлога. Стиче се утисак као да нису били спремни да се одупру свему ономе што раде централне власти из Београда”, истакао је Оџић за АА и додаје:

“Морамо раздвојити политичку борбу од суштине. Суштина је у томе да ми, као и већина странака са ових простора, али и странака националних заједница, тежимо ка врло јасним елементима. То су судска, законодавна и извршна власт у Војводини, војвођанска имовина и војвођански приходи. Ми као партија сматрамо да је то једино могуће остварити кроз републику. Нешто налик старој Југославији. Тада не би могао нико, ма одакле био, па и из Београда, да продаје војвођанску земљу, нафтну индустрију, да гаси Развојну банку Војводине, да продаје пољопривредне комбинате, а да не пита власти или војвођанску администрацију”, објашњава Оџић.

Он је подсетио и на Слободана Милошевића и његову јогурт-револуцију којом је, као и у случају Косова, и Војводини одузета стварна аутономија. Отимачина од Војводине, како истиче, настављена је и у време бившег председника Војислава Коштунице.

Оџић у интервјуу за АА додаје да су српске екстремисти који траже потпуно укидање Војводине осокољени новим властима које им “на једно око зажмуре на неке њихове акције”.

“Ми смо свесни да немамо саговорнике у Београду. Ја то стално говорим. Не можете од оних који су вам одузели све да очекујете да ће вам вратити нешто. Према томе, и даље сматрамо да је једино могуће решење да се кроз демократски дијалог, дакле, мирним путем, дође до решења. Сматрамо да су војвођански парламент и наша Бановина права адреса. Морамо доћи у ситуацију да аутохтоне војвођанске странке и странке националних заједница имају већину у том Парламенту Војводине.Показало се да је аутономија, оваква каква јесте, потрошена категорија и да се може тумачити на овај или онај начин. Немамо заштиту војвођанске администрације”, рекао је Оџић.

Најавио је да ће у марту бити одржана Изборна скупштина Војвођанске партије на којој ће бити озваничен програм који ће дефинисати залагања партије за републику Војводину у саставу сложене државе Србије.

“Војводина ће по први пут у својој историји добити војвођанске републиканце који се бескомпромисно борити за сва права која су одузета Војводини. Нећемо дозволити 1988. годину и јогурт-револуцију. Околности у окружењу су другачија у односу на оно што је било тада”, поручује Оџић.

(Анадолија)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *