Вијести, Регион

Шел почиње истраживање нафте у БиХ у јесен 2014.

033197

Међународна нафтна и гасна компанија Шел експлорејшен компани Б.В (СхеShell Exploration Company B.V), са сједиштем у Холандији, завршила је све неопходне анализе и званично доставила писмо намере да уђе у преговоре за додјелу концесија за истраживање и експлоатацију нафте у Федерацији БиХ.

Ово је новинарима потврдио федерални министар енергије, рударства и индусутрије, Ердал Трхуљ, након састанка Комитета за праћење реализације меморандума који је Влада ФБиХ потписала са овом компанијом прије двије године, пише Ослобођење.

„Влади ФБиХ предложићемо продужетак меморандума за годину дана, с обзиром на то да преговори за додјелу концесије, у складу с важећим законом и искуством у свету, трају од шест до девет мјесеци“, рекао је Трхуљ.

Он је истакао да је додатно вријеме потребно како би Влада донијела одлуку о стратешком интересу за подручје Динарида, и како би се одабрала консултантска кућа са искуством која ће у име Владе преговорати.

Успјешно закључивање преговора отворило би могућност да Шел у јесен наредне године отвори фирму у Сарајеву и покрене радове на истраживању и експлоатацији.

Влада ФБиХ и међународна нафтна и гасна компанија Шел потписале су у новембру 2011. двогодишњи меморандум о разумијевању, који предвиђа истраживања и експлоатацију нафте и плина на подручју овог ентитета, али се чекало на усвајање закона о истраживању и експлоатацији нафте и плина који је усвојен 13. септембра ове године, чиме је Федерација отворила врата Шелу у БиХ.

Меморандумом је договорено да Шел, уколико пронађе залиха нафте и плина, почне експлоатацију резерви 2015. године.

Шел је заинтересован за нафтне бушотине на простору Динарида, односно од Бихаћа, преко Ливна, све до Мостара и Неума.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *