Вијести, Регион

„Сејдић и Финци“ поново дрмају политичку сцену БиХ

024275

Спровођење одлуке Европског суда за људска права у случају „Сједић-Финци“ поново је у фокусу јавности у БиХ и тако ће бити све до 1. октобра, када ће се у Бриселу поново наћи политички лидери БиХ који би, како се очекује, требало да постигну потребан ниво сарадње, компромиса и дијалога о проблемима који ову земљу коче на путу ка Европској унији.

Председник Српске демократске странке Младен Босић, који је данас разаговарао са одлазећим амбасадором САД у Сарајеву Патриком Муном, изражава бојазан да би, уколико оваква ситуација остане до октобра, БиХ могла бити проглашена за „Немогућ случај“.

С друге стране, потпредсједник Српске Емил Влајки сматра да најаве међународне заједнице – да неће признати изборне резултате наредне године у БиХ уколико се не спроведе одлука „Сејдић-Финци“, представљају цинизам без преседана у историји који „оставља без даха“.

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић, међутим, каже да та странка неће пристати на рјешења која значе формирање треће изборне јединице, односно трећег ентитета.

За Јеврејина Јакоба Финција и Рома Дерву Сејдића прихватљив је приједлог рјешења који је изнио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је, наиме, предложио да се у Устав БиХ, умјесто садашње одреднице да се за члана Предсједништва бира Србин из Српске и Хрват и Бошњак из Федерације БиХ, унесе измјена да се бирају један члан из Српске и два из Федерације БиХ.

Сејдић и Финци су 2009. годне покренули спор против државе БиХ у Стразбуру, када је Европски суд за заштиту људских права пресудио у нихову корист, односно обавезао државу БиХ да из Устава избаци дискриминишуће одредбе које онемогућавају припадницима мањинских народа да се кандидују за највише функције у држави.

Влајки указује да је међународна заједница кроз Дејтон направила „рогобатну антиграђанску творевину“ издјељену на националној основи, односно државу три конститутивна народа, те да је тиме експлицитно условила и бирање народних представника на националној основи на свим нивоима власти.

„Дакле, учинили су то, да у грађанској Европи формирају државу на предграђанским принципима! И то су назвали демократијом, а да би ствар `запаприли`, перманентно су дерогирали права два народа у корист трећег и тиме још више продубили постојећу мржњу изазвану ратом“, навео је у саопштењу потпредседник Српске.

Он је додао да се сада поставља питање зашто се у земљи без грађана, коју је створила међународна заједница, толико брине о правима „осталих“, истичући да је срамно то што је у 21. веку у Европи једна група људских бића – „остали“ изузета од могућности да буде бирана у појединим деловима политичког естаблишмента.

„Ствар је утолико апсурднија што је јасно да у једном националистичком, антиграђанском систему `остали` и након имплементације одлуке `Сејдић-Финци` неће имати никаквог реалног утицаја на политичка збивања“, наводи Влајки.

Он је нагласио да српска страна нема никаквог проблема да одмах имплементира ову одлуку без суштинских промјена Дејтонског споразума, додајући да је ствар у томе што они који су у „апсолутној већини“, вјероватно, у договору са водећим дијелом међународне заједнице траже да спровођење те одлуке уједно обухвати и промјену Устава, како би се створила грађанска држава.

„Они, дакле, хоће да универзални демократски принцип искористе за своје партикуларне циљеве. Наравно, два друга конститутивна народа не могу пристати на тако нешто. Криза ће се продубити са нејасним исходом“, истакао је Влајки.

Потпредсједник Српске сматра да би међународна заједница требало да зна народну пословицу која каже – „Ко сије вјетар – жање олују“, истовремено се питајући да ли можда управо то и хоће.

Босић каже да не види никакве помаке у рјешавању питања питања „Сједић-Финци“. Сада се чека договор странака у Федерацији БиХ о могућем рјешењу за спровођење те одлуке, јер је позиција РС јасна и договорена од свих странака и није против рјешења у ФБиХ.

„Оног тренутка када направе неки договор бошњачки и хватски политичари, тада ће се стећи услови за коначно решење за ‘Сејдић-Финци'“, рекао је Босић износећи процјену да, ако има добре воље, све се може договорити за десетак дана.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да непровођење одлуке “Сејдић-Финци” неће довести у питање одржавање предстојећих избора, али да БиХ може доћи “пред неке санкције”.

– БиХ ће сигурно у Савјету Европе бити изложена санкцијама, можда замрзавање нашег чланства или чак избацивање БиХ из Савјета Европе. Губићемо претприступне фондове које већ сада губимо због неке наше инертности, а имаћемо економске и политичке штете, рекао је Изетбеговић новинарима данас у Зворнику.

Он је оцијенио да треба учинити “додатни напор”, додавши да не зна зашто се предсједник Републике Српске Милорад Додик “предомислио у вези приједлога од прије двије године”.

– То је врло једноставан приједлог који се дао усвојити у Парламенту. Можда се вратимо управо том приједлогу, он је у парламентарној процедури и ако буде подршке из Републике Српске да га усвојимо и да БиХ сустигне земље из региона испред којих смо били прије пет-шест година, али смо, нажалост, сада задњи, рекао је Изетбеговић.

Сулејман Тихић је раније данас изјавио да ће СДА трагати за рјешењима која не смију бити корак назад када је ријеч о примјени одлуке Европског суда, али је истакао да неће пристајати на рјешења која ће значити асиметрују.

„Нећемо пристати на рјешења која значе формирање треће изборне јединице, то би била прича о трећем ентитету. Али исто тако, залагаћемо се за рјешења да сваки народ, односно остали, бирају свога представника, да се не понови верзије да један народ бира другом народу члана Предсједништва“, рекао је Тихић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *