Регион

Шеик УАЕ би да улаже у Србију

Београд – Принц престолонаследник Уједињених Арапских Емирата шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан, члан једне од најбогатијих породица на свету, дошао је у Србију да уговори инвестиције у наменску индустрију, пољопривреду, банкарски сектор, али и у српско ваздухопловство. И, како је више пута поновио – да нашој земљи постане прави пријатељ.

Шеика Мухамеда бин Заједа, заменика врховног команданта војних снага Уједињених Арапских Емирата, први је дочекао министар одбране Александар Вучић, са почасном гардом. Након интонирања химни обеју држава, Вучић је шеика упознао и са делегацијом, међу којима је било и представника врха државе. У њој су били министар финансија и привреде Млађан Динкић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, шеф БИА Небојша Родић и директор Војнообавештајне агенције Драган Владисављевић.

Шеик Ал Нахјан састао се, одмах по слетању, са председником Србије Томиславом Николићем. У разговору је истакнут значај сарадње између Србије и УАЕ, посебно у области пољопривреде, високих технологија и у развоју одбрамбених технологија и специјализоване индустрије. Влада Србије је, иначе, непосредно пред овај сусрет усвојила међудржавни споразум из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, информационих техологија, војне индустрије, енергетике и спорта са Уједињеним Арапским Емиратима.

Долазак арапског шеика је узвратна посета Србији. Пре три месеца у Абу Дабију су били српски министри одбране и финансија Вучић и Динкић.

Извесно је да ће компанија „Ал Дахра“, која је у власништву шеика Ал Нахјана, за око 100 милиона евра, постати са 80 одсто већински власник осам српских пољопривредних комбината, који поседују око 9.000 хектара земље. Наша држава ће остати мањински сувласник у овим комбинатима.

Планирано је и да ова фирма у закуп узме и 14.000 хектара обрадивих површина, по цени од 250 евра по хектару годишње. Партнер из Абу Дабија обавезује се и на инвестирање од 100 милиона евра у опрему и системе за наводњавање.

Поред тога, начелно је постигнут договор да преко Развојног фонда Абу Дабија Србија добије донацију или „меки“ кредит, а који би се делом користио за чишћење и формирање комплетне мреже за наводњавање и одводњавање каналом Дунав – Тиса – Дунав, кроз Војводину, али и током Дунава и Велике Мораве у ужој Србији.

Други део новца искористио би се за дугорочне (на десет година) кредите пољопривредницима намењене куповини нове опреме, пре свега система за наводњавање “кап по кап”.

Шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, преко својих компанија, планира да уложи и око 150 милиона евра у развој нових војних технологија, пре свих ракетни систем НОРА и АЛАС, као и у извоз наше муниције и оружја.

Партнери из Уједињених Арапских Емирата, тачније шеик Тахнин (рођени брат принца) планирају да овде отворе и банку. Њен оснивач била би једна од највећих банака арапског света Прва заливска банка.

Улази се и у преговоре који би требало да се окончају отварањем нове фабрике полупроводника и чипова, а какве заинтересована компанија „Мубадала“ већ има у Сингапуру и држави Њујорк. Најважније за реализацију овог пројекте јесте одговор српске стране може ли да се обезбеди 1.500 до 2.000 инжењера потребних за овај подухват. Пројекат је, према информацијама „Новости“, вредности око осам милијарди долара, а колико данас вреде „Мубадалине“ фабрике у Азији и Америци.

Како партнери из Абу Дабија тренутно раде сервисирање авиона у својим хангарима у Швајцарској, врло су заинтересовани да тај посао пренесу у Београд, односно да купе „Јат технику“. Интересовање постоји и за националног авио-превозника.

Ко је шеик?

Принц Мухамед бин Зајед ал Нахјан трећи је син шеика Заједа бин Султана ал Нахјана, првог председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија. Након смрти свог оца, 2004. године, Мухамед је постао престолонаследник Абу Дабија, а годину дана касније именован је и за заменика врховног команданта оружаних снага Уједињених Арапских Емирата.

Истог месеца био је унапређен и у чин генерала. Мухамед је такође и председник Извршног већа Абу Дабија, као и члан Врховног савета нафте. Поред ових дужности, обавља и послове специјалног саветника председника Уједињених Арапских Емирата и шефа Савета за економски развој ове државе.

Осим вођења државе, фамилија Ал Нахјан бави се и бизнисом. Њихово богатство процењује се на скоро 15 милијарди евра. У власништу владара Емирата, осим фирме „Ал Дахра“, налази се и највећа банка у Абу Дабију, нафтне компаније и хотелски ланаци широм света.

(Новости)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *