Вијести, Регион

Само петина Грка је за излазак из еврозоне и повратак драхме

ЦИПРАС ОДРЕДИО ПРОФЕСОРА ЕУКЛИДА ЦАКАЛОСА ЗА ПРЕГОВАРАЧА СА ПОВЕРИОЦИМА

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас направио је данас измене у тиму који у име Атине преговара са међународним кредиторима, Европском унијом и Међународним монетарним фондом, будући да на том плану није остварен значајнији напредак у последња два месеца, јавља француска агенција Франс Прес.

         У саопштењу владе се наводи да ће координатор новог преговарачког тима бити заменик грчког министра спољних послова и 55-годишњи професор економије, Еуклид Цакалос, док ће грчки министар финансија, Јанис Варуфакис, бити задужен за надзор тима, јавља британска агенција Ројтерс.

         Из саопштења владе се може закључити да ће Цакалос од овог тренутка имати активнију улогу приликом преговора „очи у очи” са кредиторима, оцењује Ројтерс.

         Данашњи потез грчке владе уследио је након што су министри финансија еврозоне затражили прошле недеље од Грчке да убрза реформе како би добила спасоносних 7,2 милијарди евра кредита из међународног пакета помоћи.

         И Варуфакис се, међутим, након прошлонедељног састанка еврогрупе у Риги, нашао на удару критика како код куће тако и у иностранству, јер преговори нису донели добре резултате.

         Готово 72 одсто Грка жели да њихови лидери постигну договор са повериоцима, тек нешто више од 23 процената подржава одвајање од ЕУ и само њих 20 одсто би волело да уместо евра у новчаницима поново имају драхму, показали су јуче објављени резултати анкете објављени у грчком листу „Вима”.

Eуклид Цакалос

Eуклид Цакалос

Грчка, којој понестаје готовине, поручила је партнерима из еврозоне у фебруару да ће до краја априла постићи споразум са кредиторима о листи реформи неопходних за ослобађање преостале транше из пакета међународне помоћи.

До постизања споразума, међутим, Атина остаје без приступа средствима из пакета помоћи, због чега јој, како се оцењује, прети банкрот, а можда и излазак из еврозоне.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *