Вијести, Регион

Руско-српска омладинска сарадња: потребни људи за потребне људе

Стартовао је пројекат Руско-српска омладинска сарадња. Улаз је слободан. Њему ће се придружити девојке са руским презименима и звучним патронимима попут „Србољубовна”. Људи који већ имају искуство креирања заједничких пројеката, на пример Поштанског голуба који носи писма малишанима из Русије и Србије. Коначно, они који желе да учествују у свему руско-српском, али за сада не знају шта конкретно може и треба да се уради.

Руководиоца пројект Аљону Фридрих у српску тематику буквално је „однео” Јужни ток: она је завршила универзитет са дипломом политиколога, бавила се таквим темама као што су ЕУ и енергетика, између осталог главним европским пројектом у тој сфери.

Россербсотрудничество, да га назовемо тако ради сажетости, нема ни месец дана, али млади људи су већ успели да одрже низ манифестација, а број пријава за учешће просто чуди, при томе то није само Русија, већ и Белорусија и Украјина — говори у интервјуу за Глас Русије Аљона Фридрих:

Овај пројекат очекиван је већ одавно, још пре две године од руских студената. Тада покушаји нису били овенчани успехом. Сада смо добили подршку водећих универзитета, амбасаде Србије у РФ, фондова који се баве народном дипломатијом.

Један од праваца пројекта је помоћ омладинском бизнису. Шта то значи у пракси? Замислимо Србина који је сазнао да су у Москви у моди „еколошке намирнице”. Он има квалитетну продукцију у довољном обиму, али при томе слабе представе о изласку на руско тржиште и бирократским тешкоћама. И он се ту обраћа вама…

Ми интензивирамо сарадњу по том правцу. У Русији постоји федерални програм Ти си предузимач, организација Ослонац Русије за мали и средњи бизнис. На тај начин бизнисмен може да нађе партнера и да добије помоћ у адаптацији бизниса, правилном улагању капитала, тачније да тражи путеве како да направи свој руско-српски бизнис. Сами се тиме нећемо бавити — планирамо да организујемо ресорне манифестације, позовемо експерте. Тачније пројекат ће помоћи, ја бих рекла, потребним људима да нађу потребне људе.

Пада ми на памет само вечито млад Синиша Ковачевић, али овај промотер који је научио Русе да купују у клубовима вип-ложе у нашој земљи је већ 20 година. Младих српских бизнисмена у Русији је или мало, или једноставно они не оглашавају своју делатност. Шта мислите, зашто се то дешава?

Мислим да је проблем у томе што државни органи Србије слабо подстичу младе да воде сопствени бизнис, нема програма попут руских. Зато треба радити на томе да српска омладина добије могућност да дође да се школује у Русији. И на томе да се слични програми у Србији појаве. Мада је јасно да је економска ситуација у земљи сложена, зато и постоје покушаји да се ступи у ЕУ, која ће, како сматрају власти, дати дотације.

Руско-српска омладинска сарадња: потребни људи за потребне људе / https://www.facebook.com/AlyonaFriedrich.Rus

Руско-српска омладинска сарадња: потребни људи за потребне људе / https://www.facebook.com/AlyonaFriedrich.Rus

Руководиоци пројекта полазе од тога да према разним подацима, до 70% српског становништва се благонаклоно односи према Русији. А то значи да се могу правити и културно-образовне манифестације и да се ради у школама, по примеру колега из Европског омладинског парламента. А оно што се никако не планира, то је да се постане самостална политичка јединица. Пројекат је настао уз подршку Омладинског парламента Москве и званични став РФ јесте и наш став, објаснила је Аљона Фридрих.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *