Вијести, Регион

Руске агенције о Путиновој посети

Посета председника Русије Владимира Путина Београду изазива велику пажњу како новинара, тако и јавности у Србији, пишу руски медији, истичући да долазак руског лидера пада у тренутку када земља покушава да балансира између партнера на Истоку и Западу.

За праћање Путинове посете акредитовано је, према подацима Прес службе председника Србије, 912 представника медија, иако ће руски председник провести у Београду неколико сати, пише Тас.

Наводећи и какав је план посете, агенција подсећа да је ради учешћа на војној паради у Београд пре неколико дана стигла руска акробатско-пилотска група „Стрижи“, преноси Танјуг.

И агенција РИА Новости наводи да ће Путина у Београду дочекати са посебним почастима.

Агенција истиче да је Србија опредељена за чланство у ЕУ, али да настоји да узме у обзир интересе Русије с којом је тесно повезана културно, политички и економски и од које очекује нове инвестиције.

„Посета Путина пада у тренутку када Србија покушава да балансира између партнера на Западу и на Истоку“, наводи РИА.

Агенција подсећа и да Србија и Русија имају Споразум о стратешком партнерству , као и о слободној трговини, што Србију додатно подстиче да у обзир узима све интересе.

„При томе на адресу Београда све јаче стижу критике Запада због тога што не жели да се придружи санкцијама против Русије због Украјине. За Срби упорно инсистирају на свом ставу. Али, Београд не негира да постоји спољни притисак Запада по том питању“, наводи РИА.

Поред политичких аспеката, Београд брину и економска питања, наводи РИА, цитирајући аналитичара Драгомира Анђелковића да Београд очекује економску подршку Русије и да се земља јасно определила у прилог стратешког партнерства са Русијом.

Дневник „Комерсант“ пише да је Путинова посета Београду још у фази припрема изазвала повећану пажњу у западним престоницама.

Лист подсећа на ставове које је изенео амерички амабасадор у Србији Мајкл Кирби у вези са тим које ослободио Београд, као и на притисак из Брисела – нови комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан је ставио до знања да ће одлука о чланству Србије у ЕУ зависити од солидарности Београда са спољном политиком ЕУ и придруживању санкцијама против Русије.

„За српско руковоство то је болан и изузетно деликатно питање“, пише лист, уз подсећање да су и председник и премијер Србије више пута јасно рекли да Србија неће уводити санкције Русији.

„Такав корак изазавао би незадовољство великог дела становништва…. за многе Србе Руси су историјски савезници а не агресор, геополитички опонент и противник. Такође, Београд има не малу економску корист од сарадње с Москвом – 90 одсто робе за извоз из Србије не подлеже царинама“, наводи се у чланку.

Владимир Путин (Фото: кремлин.ру)

Владимир Путин (Фото: кремлин.ру)

Указује се и на чињеницу да је управо Русија та која већ 15 година пружа подршку Србиј уСавету безбедности УН по питању Косова.

„Срби имају много разлога због чега би, без обзира на притисак ЕУ и САД, по питању Русије требало да сопствени курс и да се не придружује санкцијама“, закљичује лист.

Извор: Правда

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *