Регион

Руска подршка Србији кроз историју

1. мај 2013. Михаил Вашченко

И у руском и у српском друштву постоје опречна мишљења о суштини руско-српских односа, о улози Русије у историјском развоју Србије и о (не)подударању националних интереса двеју земаља. У том контексту „Руска реч“ представља кратку историју руске подршке Србији од 12. до 21. века.
Култ српског светитеља у Русији: псковска икона из 17. века са св. Савом Српским (трећи слева).

Култ српског светитеља у Русији: псковска икона из 17. века са св. Савом Српским (трећи слева).

Свима је познато да су руско-српски односи увек били посебни. Међутим, и у руском и у српском друштву до данашњег дана постоје дијаметрално супротна мишљења о суштини тих односа, о улози Русије у историјском развоју Србије и о подударању (или неподударању) националних интереса двеју земаља.

 

Средњи век: св. Сава и руски манастир

Један од првих примера руске подршке Србији (наравно, реч „подршка“ се ту може само условно употребити) може се наћи још у средњем веку. Растко Немањић, син Стефана Немање (данас у православном свету познат као свети Сава), који је желео да се замонаши на Светој Гори, сакрио се 1191. у руском манастиру светог Пантелејмона од потере коју је за њим послао отац са намером да га врати кући. Касније се у Русији шири култ српског светитеља, да би се коначно усталио већ у 17. веку.

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *