Регион

Руси половином фебруара излажу модел за „Железару Смедерево”

eko-zelezara

Москва – У првој половини фебруара руководство Уралвагонзавода доћи ће у Београд и предложити модел даље сарадње на покретању Железаре Смедерево, изјавио је у Москви министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Динкић, који је је у Москви разговарао с руководством Уралвагонзавода, рекао је да је та компанија завршила комплетну техничко-технолошку анализу за потенцијална улагања у смедеревску Железару, саопштило је Министарство финансија и привреде.

Динкић је рекао да су му из Уралвагонзавода пренели да ће у Железару морати доста да се инвестира, пре свега, у профитабилније производе вишег степена обраде, као што су бели лимови, али и да су већ направили модел како покренути високе пећи.

„Сада раде финални бизнис план. Најавили су да ће у првој половини фебруара доћи у Београд када ће нам изнети комплетне анализе и предложити модел даље сарадње на покретању Железаре”, рекао је министар финансија.

Динкић је додао да је охрабрен овим разговорима, јер је Уралвагонзавод једна велика компанија која је врло пожељан партнер за Железару и да се нада да ће ускоро успети заједно да је покрену.

Финансијски директор и заменик генералног директора Уралвагонзавода Руслан Анатољевич Кондрашов рекао је ће та компанија најкасније до половине фебруара, на основу завршених анализа, предложити једну од две варијанте за покретање смедеревске Железаре.

„Наша корпорација Уралвагонзавод је заинтересована за Железару. Ми ћемо најкасније до средине фебруара имати свеобухватну анализу стања у овом предузећу и изнети могућности за наше даље учешће у овом пројекту. Постоје две варијанте – прва је да у пројекат уђемо заједно са Владом Србије, а друга је да самостално приступимо куповини 100 одсто акција ове компаније”, изјавио је Кондрашов.

Министар Динкић састао се у Москви и са председником борда директора руске ВТБ банке Андрејем Костовим са којим је разговарао о могућностима финансирања пројеката у Србији.

„Договорили смо се да они финансирају ове крупне инвестиције које су неопходне да би смедеревска Железара радила, не само пуним капацитетом, већ и профитабилно. Разговарали смо и о другим пројектима у Србији, али нама је заиста приоритет, највећи изазов и најтежи посао, покретање Железаре у Смедереву и не жалимо труда да дођемо до најбољег решења”, закључио је Динкић.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *