Вијести, Регион

Радојичић: Ускоро тужба против БиХ због несталих

224781_igor-radojcic-foto--blic-dejan-bozic_f

Бањалука – Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ускоро ће поднети тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру против БиХ, због застоја у процесу тражења несталих Срба и процесуирању ратних злочина над Србима, најавио је председник парламента Републике Српске Игор Радојичић.

Након састанка с председником Републичке организације ових породица Недељком Митровићем, Радојичић је рекао новинарима да је договорено да ова организација заједно с породицама припреми документацију, док ће институције Српске пружити потпуну подршку да се поднесе тужба.

– Подржаћемо ову тужбу, јер се ради о флагрантном кршењу људских права и случају који је потпуно правно јасан. Овде се ради о присилном нестанку, а у терминологији Европске конвенције и Повеље УН присилан нестанак третира се као кривично дело – истакао је он, а преносе бањалучки медији.

Радојичић је рекао да правни основ за тужбу постоји, истичући да је уверен да овај предмет мора добити потврду у Стразбуру.

– Пресуда Суда у Стразбуру треба да утврди да БиХ није учинила оно што треба и да направи притисак на институције у БиХ да се убрза процес тражења несталих. Она са собом вероватно носи и одређену накнаду штете коју су преживели појединци – објаснио је Радојичић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *