Вијести, Регион

Прво смо напали Србе да би се испровоцирао рат

Министар полиције у Туђмановој Влади: Прво смо напали Србе да би се испровоцирао рат

„Први су нападнути Срби. Нападнута је Југославија, а не Хрватска! Шушак, Главаш и Вице Вукојевић напали су Борово Село како би испровоцирали рат“, тврди Бољковац.

У ексклузивном интервјуу за дневни лист „Вести“, који је намењен српској дијаспори у Немачкој, Јосип Бољковац, први министар полиције у Туђмановој влади рекао је како је Хрватска 1991. плански напала Србе у Хрватској и намерно изазвала рат. Бољковац тврди и да су се Туђман и Милошевић током целог рата договарали и доносили одлуке заједно.

„Главаш ме за време сведочења оптужио да сам га прогањао због рушења моста на реци Драви у Осијеку. Он је рекао да је мост срушио да би се град заштитио од тенкова ЈНА, а ја сам рекао да је ЈНА у том тренутку била регуларна војска једне међународно признате државе, а Хрватска, која тада још није била призната, део Југославије„, рекао је Бољковац и додао како су његова сведочења на суђењу Главашу била цензурисана.

На питање новинара ко је заправо започео рат, Бољковац изненађујуће одговара: „Први су нападнути Срби. Нападнута је Југославија, а не Хрватска!. Шушак, Главаш и Вице Вукојевић напали су Борово Село како би испровоцирали рат„.

Даље наставља како је рат заправо био последица договора између Милошевића и Туђмана о подели БиХ и размени становништва кроз етничко чишћење.

„Туђман је Милошевићу препустио Босанску Посавину, а Милошевић њему помогао да се реши Срба у Крајини. Имам материјалне доказе да је бивши генерал ЈНА и касније генерал хрватске војске Миливој Петковић организивао повлачење Хрвата из Босанске Посавине, тврди Бољковац.

 Министар полиције у Туђмановој Влади,Јосип Бољковац


Министар полиције у Туђмановој Влади,Јосип Бољковац

На питање о евентуалним доказима договора Туђмана и Милошевића, Бољковац новинару франкфуртских „Вести“ одговара како му је једном приликом, када је донео наредбу о хапшењу убица шефа полиције у Осијеку Јосипа Рајхл Кира, Туђман рекао како и Милошевић мисли да он више не би смео бити на челу МУП-а. Као други доказ наводи да је Туђманов блиски сарадник, Хрвоје Шаринић током рата код Милошевића био најмање 40 пута.

Даље оптужује Туђмана да је његов циљ био рат по сваку цену. „Према његовој идеји, Срби су требали нестати из Хрватске, а убиство Кира наређено је од самог врха државе, говори Бољковац.

Додаје како су 1991. године, пре него што је био испаљен и први метак породице угледних хрватских политичара биле су спремне на бег. Међу њима наводи високопозициониране ХДЗ-овце, али и бившег председника Хрватске Стипу Месића.

Извор: Вебтрибуне

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *