Вијести, Регион

Објављен списак 16.101 информбировца

Голи оток

Интернет издање часописа Нови пламен (НП) објавило је списак са именима 16.101 затвореника и затворенице који су прошли кроз логоре за информбировце.

Појашањено је да се тај списак налази у Државном архиву Хрватске и да га је сачинила некадашња савезна УДБА.

Спискове можете погледати овдје.

Тај часопис преноси да се у Југославији и земљама које су настале њеним распадом деценијама нагађало о тачном броју људи који су од 1949. до 1956. прошли кроз логоре на Голом отоку и другим мјестима.

“Спекулације са бројем ухапшених и умрлих често су биле дио актуелних идеолошких препуцавања, нарочито од средине осамдесетих на овамо, када је Голи оток умногоме послужио за дискредитовање читавог периода југословенског социјализма. Екслузивно објављујемо списак свих затвореника интернираних по линији ИБ-а који је направила савезна Удба, а који се налази у Државном архиву Хрватске. На њему се налази 16.101 име заточеника и заточеница. Укупно је, по том списку, у свим логорима за информбироовце на разне начине (убиство, самоубиство, природна смрт) живот изгубило 413 особа. Бројка од око 16 хиљада људи се у научној литератури која је објављена на ову тему помиње одавно, али је сматрана режимском апологијом сурове кампање против ухапшених припадника просовјетеске опозиције”, преноси НП.

“Нови пламен” је часопис демократске љевице за политичка, друштвена и културна питања.

У импресуму пише да окупља прогресивне и ангажоване интелектуалце, синдикалце и активисте који дјелују у разним друштвеним покретима у региону и дијаспори.

Голи оток

Голи оток

Чланови савјета “Новог пламена” су велика имена попут Ноама Чомског, лингвисте и политичког писца, најистакнутији савремени јавни интелектуалац према анкети британског часописа “Проспецт”, свјетски познати филозоф Славој Жижек – социолог, и културни критичар. Међу члановима Савјета из држава региона је и представник Црне Горе доц. др Филип Ковачевић.

Извор: РТРС, вијести.ме

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *