Вијести, Регион

Протести ратара се настављају, блокиран још један пут

blokada_1335612391_670x0_1377758358_670x0_1377936221_670x0_1378454878_670x0

БЕОГРАД – Незадовољни пољопривредници наставили су блокаду Новог пута Панчево-Београд, јер нису постигли договор о откупној цени сунцокрета, а од 12 сати блокиран је и пут од Панчева према Јабуци.

Председник Уније пољопривредних произвођача из Баваништа Јовица Јакшић изјавио је Танјугу да се блокада наставља до испуњења захтева и најавио да ће се у току дана и увече протесту придружити још трактора.

Он је рекао да је од поднева блокиран пут од Панчева према Јабуци и да из сата у сат има све више трактора.

Самостални полицијски инспектор полицијске управе Панчево Јовица Антонић рекао је Танјугу да је пут према Јабуци блокиран са око 20 трактора и да је на протестним пунктовима мирно и да нема никаквих проблема, ни инцидената.

Пољопривредници од уљара траже већу откупну цену – односно 35 динара по килограму, уместо предложених 25 динара.

У Министарству пољопривреде јуче је одржан састанак представника произвођача и откупљивача, али договор није постигнут. Пољопривредници су најавили да ће блокаде бити настављене до даљњег, али да очекују да се ситуација реши најкасније до понедељка.

После тог састанка у Министарству пољопривреде, председник Банатске асоцијације пољопривредника Јан Хусарик је рекао новинарима да су пољопривредници изнели своје ставове, а „уљари нису имали разумевања за откупну цену, и понуђена цена од пре неколико дана није повећана ни за једну пару”.

На састанку, који је иницирао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић, били су представници свих фабрика уља из Србије и пољопривредника не само из Војводине, већ и осталих делова Србије.

Министар Гламочић саопштио је након састанка да радикализација протеста пољопривредника никоме неће донети добро, и поновио да Министарство и држава не могу да утичу на цену, и да је тржиште место где се сви боре за опстанак.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *