Вијести, Регион

Протест студената у БиХ

Протест студената у БиХ

 Студенти у БиХ протестују у више градова, захтевајући од политичара да омогуће да се БиХ укључи у пројекат „Ерасмус+“. Подршка студентским протестима стигла је с различитих страна а ректор Универзитета у Сарајеву Мухарем Авдиспахић казао је да апсолутно разуме студенте.

Стотине студената окупили су се у више већих градова у Босни и Херцеговини да би протестовали због најава да та земља неће учествовати у програму „Ерасмус +“ Европске уније намењеном побољшању образовних система европских земаља уз размене истраживача, студената и професора.

Неформална група „Револуција +“ у протеклим је данима посредством интернета прикупила више од шест хиљада потписа подршке иницијативи за окупљање студената у Сарајеву, Мостару, Тузли, Бањалуци и Бихаћу.

У Сарајеву, као и у Бањалуци је одзив био скроман а двестотинак учесника протеста одржаног пред седиштем парламента и Савета министара БиХ носило је транспаренте с порукама „Студенти су у праву“, „На младима незапосленост остаје“, као и оне са различитим увредама на рачун власти.

Подршка студентским протестима стигла је с различитих страна а ректор Универзитета у Сарајеву Мухарем Авдиспахић казао је да апсолутно разуме студенте.

„Заустављање пројеката какав је `Ерасмус +` заправо је заустављање европских процеса у овом друштву“, рекао је ректор Авдиспахић.

Учествовање БиХ у пројекту „Ерасмус +“ вредном чак 14,7 милијарди евра доведено је у питање јер су власти Републике Српске првотно одбиле да дају сагласност, јавила је агенција Хина.

Студенти у БиХ - без српског писма?

Студенти у БиХ – без српског писма?

То су, како се тврди, образложили противљењем успостављању агенције на државном нивоу која би координирала спровођење програма а што је и критеријум ЕУ и наводним непостојањем јасних квота које би обезбедиле прецизну партиципацију РС у различитим сегментима програма.

Влада у Бањалуци инсистирала је на становишту да је образовање у БиХ у искључивој надлежности ентитета и како држава ту не сме да игра никакву значајнију улогу.

Напомиње се да је након вишедневних препуцавања о програму „Ерасмус +“ председница владе РС Жељка Цвијановић је у петак увече потврдила да су из тог ентитета ипак променили мишљење и да ће дати сагласност за учествовање.

Додала је да су добили посебно писмо повереника ЕУ за проширење Штефана Филеа који је наводно објаснио да се БиХ у „Ерасмус +“ може укључити и без посебне агенције на државном ниову, а једини услов за сада је да плати улазницу за прикључење.

БИХ студенти са транспарентима без српског писма.

БИХ студенти са транспарентима без српског писма.

„Биће учествовања и програм се наставља“, изјавила је Цвијановићева.

Бањалучки студенти су, како је јавила Фена, данашњим окупљањем указали да неће да трпе пасивно понашање политичара према младим људима.

 

Извор: РТС.срб

Вијестио: Да ли неко овде види ћирилицу на транспарентима? Брозовци  „одрадили“ посао 100%!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *