Вијести, Регион

Притвор за деветорицу Срба из Трпиње

007402

Истражни судија Жупанијског суда у Осијеку одредио је једномјесечни притвор деветорици Срба из Трпиње код Вуковара, који су ухапшени због сумње да су починили ратни злочин против цивила, заробљеника и рањеника.

Према ријечима портпарола Жупанијског суда Мирослава Рожца, истражни судија је јуче након рочишта одредио једномесечни притвор због могућности бјекства, утицаја на свједоке и посебно тешких кривичних дјела, преносе хрватски медији.

На кривичној пријави налази се 15 осумњичених, али су шесторица тренутно недоступна хрватском правосуђу, рекао је Рожац .

Заменик зупанијског државног тужиоца Мирослав Краљевић изјавио је да је велики проблем код расветљавања тешких ратних злочина била чињеница да није пронађено ниједно тијело убијених.

“ Тако је било све донедавно, када се дошло до чврстих доказа о ратном злочину почињеном у Трпињи и околним мјестима“, навео је Краљевић.

Поводом акције привођења Срба из села Трпиња, предсједник Српског националног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац изразио је забринутост због начина на који је спроведена, оцијенивши да је у њој било елемената силе и застрашивања због чега је, каже, становништво узнемирено.

Предсједник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац нагласио је да су припадници хрватске полиције у Трпињи хапсили Србе по кућама и вршили преметачину са фантомкама на главама и наоружани дугим цијевима. Према његовим ријечима, то је било потпуно непотребно, јер би се осумњичени сигурно одазвали на позив полиције, будући да су остали да живе у Хрватској послије мирне реинтеграције тог подручја 1998. године.

Оцијенивши да је ријеч о „ритуалном хапшењу“, Штрбац је истакао да је њиме послата негативна порука Србима – онима који су послије рата остали – да оду, а онима који су прогнани и избјегли из Хрватске да се не враћају.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *