Вијести, Регион

Претњама оружјем Додик забранио рад СИПИ на територији РС

dodik

„Уколико СИПА још једном дође да вршља по Републици Српској и њеним институцијама и установама, истјераћемо их оружјем“, рекао је Милорад Додик једном америчком дипломати на састанку одржаном у марту ове године.

Додика је разјарило то што су тих дана и нспектори Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) упали у просторије „Крајина осигурања“ у Бањалуци и изузели одређену документацију. Припадници СИПЕ су 12. марта претресли канцеларије „Крајина осигурања“ у склопу истраге због незаконитог пословања овог државног предузећа. Нема никаквих података о томе шта је са том истрагом.

Након састанка са америчким дипломатом, Додик је назвао директора СИПЕ Горана Зупца и изговорио му низ тешких увреда и претњи, поручивши да ћу му „летети глава“ ако се усуди још једном да пошаље инспекторе СИПЕ да изузимају документацију из било које ентитетске институције или установе. Такође је Зупцу поновио да ће оружјем истерати инспекторе СИПЕ.
„Хапси ове за ратне злочине колико хоћеш, боли ме к …. за њих, али усудиш ли се још једном претресати ентитетске институције или установе, неће те бити „, рекао је Додик Зупцу.
Додик је намјеравао да одмах смијени Зупца, али је интервенисао владика Григорије, који је двадесетак дана после њиховог сукоба организовао састанак у манастиру Тврдош.
На том састанку, ствари између Додика и Зупца су изглађене. Након тога, Додик је од Зупца затражио да опструише све истраге СИПЕ против њему блиских људи, примарно оне око Ранка Шкрбића, „Аура осигурања“ и препродаје земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци. Зубац је обећао да ће све бити урађено како је Додик наредио.

Међутим, између њих избија нови сукоб половином јуна, када је Зубац покушао да се одупре Додиковим захтјевима. Зупчев отпор је био кратког даха, јер је поново интервенисао владика Григорије и директора СИПЕ „дозвао памети“, који од тада све ради по Додиковом налогу.

Осим хапшења осумњичених за ратне злочине, СИПА од марта у РС није ухапсила никога нити је вршила претрес у ентитетским институцијама, установама и фирмама. Истина, у августу је ухапшен Младен Кекеровић, али он се терети за прање новца, утају пореза и царинске преваре и није никакав представник ентитетских институција.
Зубац има задатак да у наредној години, до избора, креира неколико монтираних процеса против опозиционих лидера и појединаца који критикују власт Милорада Додика. Проблем у конструисању тих лажних предмета су лоши односи Зупца и главног државног тужиоца Горана Салиховића. Међутим, СИПА може привести на саслушања лица и без налога Тужилаштва БиХ, чиме свакако може нанети немерљиву штету појединцима који се евентуално нађу на Зупчевом „списку за одстрел“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *