Вијести, Регион

Преговори ЕУ и Косова о ССП крајем октобра

Evropska unija

Преговори Европске уније и Косова о споразуму о стабилизацији и придруживању почињу крајем октобра, саопштила Европска комисија. Циљ Европске комисије је да те преговоре заврши на лето 2014. године.

Европска комисија је у годишњем извештају оценила да је наступила „нова фаза у односима Европска унија-Косово“ одлуком да се крене у преговоре о споразуму о стабилизацији и придруживању који ће, како се наводи, почети крајем октобра.

Циљ је Европске комисије да те преговоре оконча на лето 2014. године, пише у закључку извештаја који ће сутра бити објављен.

Комисија у Бриселу истиче да је „Косово активно и конструктивно радило на видљивом и трајном поспешењу односа са Србијом“, што је довело и до споразума о сређивању односа две стране и „већ неповратних промена на терену“.

Косово, како се подвлачи, мора до краја да испуни споразум са Београдом, посебно када је реч о полицији, правосуђу и општинским изборима.

У извештају се наводи да је „Споразум наишао на отпор на северу Косова“ и да су „уздржаност Косова“, као и „повољна улога Београда спречили заоштравање“.

„Сходно Споразуму су српске полицијске станице на северном Косову затворене, престало је плаћање из Србије полицајаца запослених на Косову, српски судови су обуставили криминалне поступке на Косову, а општинске скупштине у четири северне општине су распуштене“, наводи се у документу ЕК.

Наглашава се да је важно да се новембарски општински избори на Косову уредно одрже да би „сви који имају право гласали и остварили своја демократска права“.

Такође се указује да су и Београд и Приштина најоштрије осудили убиство једног припадника Еулекса.

Како се наводи, висока представница ЕУ Кетрин Ештон је „потврдила да је Косово остварило краткорочне приоритете у владавини права, јавној управи, заштити мањина“.

„Косово је испољило јасну преданост за резултате у бици против организованог криминала и корупције“, наводи Комисија подвлачећи да је нужна важна реформа правосуђа Косова.

Комисија упозорава да је „разлог за озбиљну забринутост политичко уплитање у правосуђе“ на Косову. Власти у Приштини у настојању да обезбеде „владавину права морају пружити опипљиве доказе о резултатима у сузбијању организованог криминала и корупције“.

Приштина је обавезна и да „делатно подржава Еулекс у спровођењу његовог мандата, укључујући Специјални истражни тим (СИТФ)“ за злочине трговине органима.

Кад је реч о заштити мањина, „морају се применити закони за заштиту баштине и Српске православне цркве“, наводи се у извештају ЕК који ће сутра бити објављен.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *