Вијести, Регион

Наставља се рехабилитација Драже

00128

Београд – Ново решење Првог основног суда у Београду, којим је као датум смрти Драгољуба Драже Михаиловића утврђен 17. јул 1946. године, постало је правоснажно.

Ускоро се очекује наставак поступка за његову рехабилитацију.

Суд је преиначио своје решење из октобра 2012. године, којим је Михаиловића прогласио мртвим, са датумом смрти 31. јул 1946. године, рекла је Тањугу једна од пуномоћница подносилаца захтева за рехабилитацију Александра Андрић.

Према свим прикупљеним доказима, суд је утврдио да је Михаиловић стрељан 17. јула 1946. године, и пошто се нико није жалио на ту одлуку она је постала правоснажна, додала је Андрићева.

Она је навела да је од Вишег суда у Београду већ затражено да закаже наставак поступка за рехабилитацију Михаиловића, који је прекинут 22. фебруара јер се чекало правоснажно решење о утврђивању датума смрти.

Прво решење о датуму смрти оспорили су жалбама подносиоци захтева за рехабилитацију, па је по налогу више судшке инстанце Први основни суд допунио поступак за утврђивање смрти и као нови датум утврдио 17. јул 1946. године.

Захтевом за рехабилитацију Михаиловића тражи се од суда да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права.

Рехабилитацију је затражио његов унук Војислав Михаиловић, а придружили су му се Српска либерална странка, са академиком Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, проф. међународног права Смиља Аврамов и други.

Предлагачи захтева тврде да Михаиловићу није било омогућено право на одбрану и да није видео свог адвоката до почетка суђења. Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *