Регион

Потрошили 24 милиона КМ, полицајци раде без оружја

029081
Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ потрошила је прошле године више од 24 милиона марака, од чега чак 20 милиона на плате 822 запослена, а недостаје им оружје, возила, опрема, па чак и батерије за систем комуникације.

Ови подаци наведени су у извјештају о раду Дирекције за координацију полицијских тијела за 2012. годину који је усвојио Савјет министара БиХ. Дирекција је прошле године запошљавала 822 радника за чије је бруто плате и накнаде дато око 18,5 милиона марака, а за накнаде њихових трошкова још 3,7 милиона КМ. На име путних трошкова исплаћено је око 1,14 милиона, док су телефонске и ПТТ услуге коштале 122.000 марака. Повећани су и издаци за текуће одржавање за 20.000 марака у односу на 2011. годину и били су 210.000 КМ.

У извјештају о раду Дирекције наводи се да ова институција и даље има велике проблеме са смјештајем, јер није пронађено трајно рјешење. Навели су да је покренута иницијатива за куповину зграде у Неџарићима у Сарајеву, у којој је привремено смјештена. Евидентан је и недостатак возила и опреме у Сектору за обезбјеђење ВИП особа и објеката, јер је Дирекција задужена за обезбјеђење институција БиХ, дипломатских представништава и страних делегација које бораве у БиХ.

– За квалитетно и несметано обављање послова и радних задатака Јединице за непосредно обезбјеђење ВИП особа и Јединице за обезбјеђење ВИП делегација приоритетно је потребно набавити 26 путничких моторних возила. Јединици за обезбјеђење Бањалука потребне су четири полицијске кућице – наводи се у извјештају.

Сектор није опремљен ни опремом потребном у случају угрожавања штићених особа и објеката, грађанских окупљања, нарушавања јавног реда и мира и терористичких напада. Од значајнијих материјално-техничких средстава у овим ситуацијама недостају шљемови с визиром, штитови, панцир прслуци. Посебан проблем се јавља и у кориштењу комуникационог радио-система, јер су радио-станице и батерије дотрајале и нису адекватне за ефикасно функционисање система везе – наводи се у извјештају Дирекције.

При извршавању задатака, службеници још користе службене исказнице и значке Сипе. Осам полицијских службеника, који су радни однос засновали 15. марта 2011. године, немају службено наоружање. Како је буџет донесен крајем маја, каснило се са процедурама јавних набавки – наведено је у извјештају. Дирекција наводи да су представници ове институције, упркос проблемима, дали пуни допринос у активностима Оперативне групе за борбу против тероризма, Радне групе за спровођење Акционог плана на спречавању и сузбијању кривичних дјела у вези са моторним возилима и Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције у БиХ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *