Вијести, Регион

Поскупљење цигарета у 2014.: Већа цијена за 0,40 до 0,50 КМ

003213

Просјечна цијена кутије цигарета у БиХ, по статистичким подацима, сада кошта 2,74 марке.

Дуван је у односу на мјесец мај прошле године поскупио за 7,5 посто, док је у односу на просјечну цијену из 2010. скупљи за чак 35,5 посто.

Нови удар по џепу грађана стиже, барем за пушаче.

Они ће због повећања акциза на цигарете у сљедећој години одвајати више новца. Од 2014. доћи ће до сигурног поскупљења цигарета јер се минимална акциза повећава, а формирана радна група у Управи за индиректно опорезивање БиХ припрема измјене и допуне Закона о акцизама у смислу усклађивања опорезивања акцизе цигарета и самог дувана.

Одлука би се требала донијети у октобру или новембру ове године, наравно, за цијену цигарета у 2014.

– Чињеница јест да ће у 2014. бити даље поскупљење цигарета, а то ће бити сигурно до неких 40 до 50 фенинга, а код неких цигарета можда и више. Видјећемо шта ће подразумијевати и хоће ли бити усвојене неке нове измјене и допуне Закона о акцизама, које би на неки начин можда и дуван ускладиле с опорезивањем цигарета, казао је Ратко Ковачевић, начелник Одјела за комуникације УНО-а.

Наиме, БиХ би постепено требала повећавати висину акциза на дуванске прерађевине у раздобљу од 2009. до 2014. године, како би достигла ниво од 64 евра за 1000 комада цигарета до 2014., тачније минималну акцизу у износу од 2,60 марака по паклици. То је било и утврђено акцизном политиком ЕУ-а у тренутку усвајања Закона о акцизама у БиХ у току 2009. године.

– У међувремену ЕУ је минималну акцизу повећао на 90 евра за 1000 комада цигарета, односно на 3,60 марака по паклици цигарета, па је за претпоставити да ће БиХ морати и након 2014. године наставити повећавати акцизу на цигарете како би достигли ниво минималне акцизе у ЕУ-у, рекао је Ковачевић те додао како ће одлуку о томе донијети Управни одбор УНО-а. Што се тиче цијене цигарета, Ковачевић наглашава да је у овом тренутку тешко рећи колико ће цигарете код нас поскупјети те додаје како произвођачи и дистрибутери могу било када у години повећати или смањити цијену цигарета, јер је слободно формирање цијена, а што уједно и зависи о пословној политици сваке фабрике.

– Оно што је чињеница, то је да се у сваку малопродајну цијену морају укалкулсати важећи порези у текућој години, а то је, ако се ради о кутијама цигарета, пропорционална трошарина у висини 42 посто малопродајне цијене, фиксна акциза у износу од 0,75 марака у 2013. години и ПДВ у износу од 17 посто, објаснио је.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *