Регион

Пораст рада на црно у свим земљама регије

rad-na-crno

Рад на црно у порасту је у свим земљама југоисточне Европе, показало је најновије истраживање Међународне организације за рад (Интернатионал Лабоур Организатион – ИЛО).

Високо учешће нерегуларног запошљавања у укупном броју запослених, према подацима ИЛО-а, и даље је један од главних изазова регионалног тржишта рада, јавља репортер агенције Анадолија.

У извјештају названом „Глобални трендови запошљавања у 2013.години“ наводи се како је број радника на црно повећан у свим земљама регије, а највише у Хрватској, Албанији и на Косову.

„Упркос континуираном побољшању главних показатеља тржишта рада, широко распрострањено и све више присутно нерегуларно запошљавање указује на то да се квалитет запошљавања погоршао“, стоји у извјештају Међународне организације за рад.

Учешће нерегуларне у укупној запослености у Албанији и на Косову је од 2000. до 2010. године са 30 порасло на 35 посто, док је у Хрватској забиљежен пораст са 31 на 33 посто.

У осталим земљама регије, учешће рада на црно у укупној запослености је, упркос порасту, ипак на нижем нивоу него у Хрватској, Албанији и на Косову. Тако је у Црној Гори и Србији забиљежен пораст броја радника на црно са 17 на 19 посто, у Македонији са 20 на 21 посто, док је у Босни и Херцеговини тај проценат са 20 порастао на 23 посто.

Извјештај „Глобални трендови запошљавања у 2013. години“ открива да је потрошачка класа у регији југоисточне Европе у порасту и да је између 1999. и 2012. године, број радника који живе у домаћинствима у којима се дневно потроши више од четири долара по члану породице, порастао за 25 посто.

Тренутно, 4.6 посто радника у регији припада категорији екстремно и умјерено сиромашних, јер живе у домаћинствима у којима се по члану породице дневно троши мање од два долара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *