Вијести, Култура, Регион

Поново каменована ћирилица у Ријеци

Тема дана – Каменован конзулат Србије у Ријеци

Пуповац: У Хрватској се против ћирилице боре они који у њој не виде средство за комуникацију, већ за ратовање. – Милановић: Штитићемо права свих мањина.

Поново у Ријеци смета ћирилица.

Поново у Ријеци смета ћирилица.

Плоча с ћириличним и латиничним натписом на згради конзулата Републике Србије у Ријеци оштећена је у ноћи између петка и суботе. Разбијен је и прозор на првом спрату зграде конзулата у Барчићевој улици, а хрватска полиција, тачније припадници Приморско-горанске полицијске управе, обавили су увиђај.

Конзул Србије у Ријеци Мирјана Миленковић кратко је изјавила за ријечки „Нови лист” да је неко оштетио двојезичну плочу, као и да је хрватска полиција врло брзо реаговала.

„Разговарала сам с начелницом ријечке полиције Сенком Шубат, која је изразила жаљење због догађаја. Мени као лаику чини се да је реч о хулиганству, никако о некаквом планираном нападу, али оставимо полицији да утврди ко је починилац. У сваком случају, ми се у Ријеци осећамо врло сигурно”, изјавила је Миленковићева и додала да је разговарала и с градоначелником Ријеке пошто је и он обавештен о вандалском чину.

Градоначелник Ријеке Војко Оберснел огласио се саопштењем у којем најоштрије осуђује напад на конзулат Србије.

Разбијено стакло на прозору конзулата Фото „Нови лист“

Разбијено стакло на прозору конзулата Фото „Нови лист“

„Упркос високом степену толеранције, ни Ријека није отпорна на вандализам. Разбијање плоче на конзулату не може се оправдати, то је кукавички чин почињен ноћу. Реч је о срамотном начину изражавања става и мишљења. Уверен сам да се ради о делу појединаца које нипошто не одражава став већег броја Ријечана”, рекао је градоначелник Ријеке, додајући да очекује да ће полиција пронаћи починиоца овог вандалског чина и да ће он бити примерно кажњен.

Подсетимо, у априлу ове године на врата генералног конзулата Републике Србије у Ријеци бачена је боца са запаљивом течношћу. Срећом, није дошло до већег оштећења, а починилац је врло брзо ухваћен.

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је  да ће та земља штитити права свих мањина, да у тој земљи нико нема разлога за страх и да је то „Хрватска какву жели”. „Штитићемо права свих мањина, а при том не мислимо само на националне мањине, већ на све оне који се налазе у слабијем положају и који су без разлога презрени”, рекао је Милановић на Скупштини Српског националног већа (СНВ) у Загребу. Скупштина је расправљала о двојезичности, скидању табли с ћирилицом и последицама таквих дешавања, а Милановић је изразио наду да се на следећој скупштини, без обзира на то ко ће бити председник СНВ-а или председник владе, неће разговарати о тим темама, пренео је Танјуг.

На скупштини се окупило око 1.700 представника из 150 општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, пренели су хрватски медији.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац оценио је да се против ћирилице боре „људи који мисле да мир није највећа вредност, него да је највећа вредност одржавање ратног стања, људи који у ћирилици не виде средство за комуникацију, већ за ратовање”.

Он је додао да „нема мира ових дана, јер различите групације настоје да оспоре и пониште оно што је Хрватској осигурало мир, да пониште оно што је земљу увело у стање у коме се бори за мултиетничност”.

М. А.

Извор: Политика

http://Политикас.Срб/rubrike/tema-dana/Kamenovan-konzulat-Srbije-u-Rijeci.sr.html

 

Раније објављено о ћирилици у Ријеци и Хрватској:
1. Хрватска – светска шугава овца мржње према ћирилици:
http://www.vijestio.com/vijesti/region/hrvatska-svetska-sugava-ovca/

2. Смета и македонска ћирилица:
http://www.vijestio.com/kultura-2/smeta-makedonska-cirilica/

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *