Регион

Помен жртвама усташког покоља у Дракулићу

013474

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић поручио је младима у Српској да граде јединство и патриотизам и не забораве сјећања на своје пострадале, јер је српски народ дао велике жртве у протеклим ратовима, преносе агенције.

Он је данас у Спомен цркви у Дракулићу присуствовао литургији и парастосу за жртве усташког покоља у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, који се десио 7. фебруара 1942. године.

Митровић је том приликом рекао да ће ових дана покренути иницијативу да се подручна Основна школа “Ђура Јакшић” у Шарковцу преименује у ОШ “7. фебруар”, истичући да би тиме дјеца сугестивније памтила овај трагични догађај.

Он је нагласио да су потомци жртава из Дракулића затражили од градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића дозволу да се у Дракулићу поставе спомен-плоче које ће означавати познате ексхумиране масовне гробнице.

– Потребно је да се познате масовне гробнице обиљеже у читавом насељу Дракулић, јер је то вјеродостојније сјећање и памћење на те трагичне догађаје – закључио је Митровић.

Парастос жртвама овог трагичног догађаја организовала је Српска православна црквена општина Дракулић.

Као знак сјећања на убијене мјештане ових села, сваке прве недјеље у фебруару служи се заупокојена литургија и парастос невиним жртвама.

У овим селима 7. фебруара 1942. године Павелићеве усташе из такозваног “Тјелесног здруга”, уз помоћ бањалучких усташа, убиле су, без иједног испаљеног метак, сјекирама, ножевима и крамповима више од 2.300 Срба, међу којима је било и 551 дијете.

Покољ је организовао усташки командант за “Хрватску крајину” Виктор Гутић, а предводио га је и у њему активно учествовао жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Мајсторовић Филиповић звани “фра сотона”, који је након тога постао управник “фабрике смрти” у јасеновачким логорима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *