Регион

Пољопривредници најављују „не тако мирне“ протесте

028698
Савез пољопривредних удружења Федерације БиХ саопштио је да ће сутра у Сарајеву одржати конференцију за новинаре на којој ће, уколико Федерална влада до тада не испуни захтјеве пољопривредника, најавити „не тако миран протест“.

Новинарима ће се на конференцији обратити предсједник Савеза Авдо Муслимовић и координатор Неџад Бићо, који ће изнијети ставове о даљем току догађаја с обзиром на то да је 11. март рок за реализацију споразума потписаног са Владом ФБиХ.

У саопштењу се подсјећа да се Федерална влада обавезала да ће се изјаснити о Програму подстицаја за пољопривреду у 2013. години и да ће осигурати провођење Закона о унутрашњој трговини, како би била повећана заступљеност домаћих производа.

Овим споразумом се Влада ФБиХ обавезује да ће поднијети иницијативу Вијећу министара БиХ за испоставу ИПАРД структуре која омогућава кориштење средстава ЕУ за пољопривредне произвођаче БиХ.

„Ако захтјеви не буду испуњени, најавит ћемо не тако миран протест“, истиче се у саопштењу Савеза пољопривредних удружења ФБиХ.

Муслимовић је у четвртак, 7. марта, на протестима Савеза пред Федералном владом рекао да пољопривредници захтијевају да Влада усвоји план програма подстицаја пољопривредним произвођачима за 2013. годину и да измири дуг по том основу из претходне године.

Он је навео да је буџетом ФБиХ за 2013. годину за те намјене предвиђено 68 милиона КМ, додајући да је то „далеко од довољног и нужно зло на које су морали пристати“, те да очекују да ревизијом буџета добију још 40 до 50 милиона КМ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *