Регион

Покрили Фрању Туђмана да не гледа ћирилицу!

355095-vlm
Чланови хрватског Штаба за обнову Вуковара, у оквиру акције под називом “Тко се боји истине и правде” данас су црним тканинама прекрили споменике из “Домовинског” рата на подручју тог града.
Прекривене су бисте првог хрватског председника Фрање Туђмана и Благе Задре као и спомен обележје на Овчари, на месту масовне гробнице у Новој улици и у улици Хрватске независности.
– Прекрили смо их због омаловажавања жртве, али и да не гледају срамоту коју нам чине Влада РХ и држава. Наши саборци, пријатељи и чланови породице којих више нема међу живима нису се борили за овакав Вуковар, рекла је Сњежана Патко, хрватски адвокат и представница Штаба. Додала је и да ће та организација истрајати у настојањима да се спречи увођење ћириличног писма у Вуковар.

– Никада и ни по коју цену нећемо допустити увођење ћирилице у Вуковар. Спремни смо на све поготово јер се све ово ради противзаконито и на превару. Нећемо допустити увођење ћирилице не само у Вуковар него нити у друге крајеве где је било геноцида, убијања и егозодуса. После 14 година од мога повратка у Вуковар увођење ћирилице би значило да се морам иселити. Превише сам дала и изгубила да бих данас живела са ћирилицом, рекла је Патко.

Током акције, испод споменика запаљене су свеће, а чланови Штаба су пролазницима делили летке на којима пише да продају кућу, а да се све информације могу добити на наведене бројеве телефона Владе РХ и министра
Арсена Баука. Такође су позвали и грађане да хрватске државне заставе истакну на пола копља.
Исто тако позвали су грађане да оснују сличне Штабове у својим градовима по узору на до сада основане Штабове у Винковцима, Задру и Нашицама. Након протестног скупа у Загребу Штаб планира да уједини све Штабове у Хрватској под једну организацију на нивоу целе нације.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *