Вијести, Регион

Подле намере Расмусена: Будућност Србије у НАТО

NATO-zlocin_n

Брисел — Иако у Србији постоји извесна нетрпељивост према НАТО због прошлости, али сам уверен да је будућност Србије у ЕУ и НАТО, изјавио је генерални секретар НАТО.

“Србија је кључни играч у региону”, рекао је Андерс Фоф Расмусен у разговору с дописником Бете у Бриселу, а посебно је указао и на важност споразума Београд-Приштина за цео регион.

Расмусен је истакао да би “снажније везе како с Европском унијом, тако и с НАТО” створиле нове могућности за народ Србије и додао да је то “највећа стратегијска перспектива” коју он види.

“Отуд, с мог становишта, ја бих највише волео да се ојачају односи између Србије и НАТО у идућим годинама”, ставио је до знања челник Атлантског савеза.

У дужем интервјуу Расмусен је изложио своје виђење будућности Србије. “Допустите”, рекао је он, “да будем сасвим искрен – ја знам да из историјских разлога може постојати одређена суревњивост према НАТО. А то је некако и разумљиво. Али ствари су се промениле од 1999. и данас сматрам да сви народи у региону виде НАТО као непристрасног јемца мира и стабилности”.

“Ми смо томе привржени и ја то подвлачим јер сам уверен да, кад говоримо о будућности Србије, њена будућност јесте у склопу евро-атлантског устројства”, додао је.

NATO zlocini

Генерални секретар НАТО рекао је да је недавно посетио Пећку патријаршију где је разговарао с више верских великодостојника који су затражили да “НАТО настави да и даље бдије над безбедношћу њихових манастира и културних објеката”.

“Ми смо им то уверавање пружили, дошло је до помака у развоју ствари и верујемо да је косовска полиција способна да заштити те верске објекте”, истакао је челник западне војне алијансе. Он је међутим додао да ће НАТО бити тамо да помогне, да пружи подршку како би се осигурало да ће верски и културни објекти и места бити заштићени.

На питање да ли сматра да споразум о нормализацији односа Србије и Косова има уплива на стабилизацију целог региона, генерални секретар НАТО је рекао да је његова целовита оцена да је дошло до општег напретка на целом Западном Балкану, а да је Споразум Београд-Приштина био од највеће важности.

Расмусен је одао признања политичким вођима у Београду за њихову “политичку одлучност да се нађе решење које отвара пут за покретање преговора о чланству Европске уније са Србијом”.

“Ја заиста мислим да је у интересу народа у Србији да се приближи Европској унији и сагледа низ нових прилика за напредак. А то помаже стабилности, безбедности региона и отуд имам веома повољну оцену тог развоја”, навео је Расмусен.

Подле намере Расмусена

Демократска странка Србије оценила је да генерални секретар НАТО пакта Андерс Фог Расмусен има “јалове и подле намере” када изјављује да је будућност Србије у структурама НАТО. “Јалове су и подле намере генералног секретара НАТО пакта када каже да је будућност Србије у овом војном савезу. Зна добро Расмусен да је Србија 2007. године прогласила војну неутралност”, наводи се у писаној изјави портпарола Д С С Петар Петковић. Према његовим речима, војна неутралност Србије биће “додатно појачана” када она прогласи и политичку неутралност, за коју је услов одбацивање европских интеграција.

NATO ubice naslovna-flajera

На питање како ће НАТО и Кфор помоћи примени договора о нормализацији односа Србије и Косова, Расмусен је узвратио да “сматра да је за обе стране у политичком споразуму Београд-Приштина било битно да их НАТО и Кфор увере да ће остати на Косову и зајамчити безбедне услове за потпуну примену тог споразума”.

“Зато је НАТО такође одиграо улогу у закључивању споразума и премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи су дошли у седиште НАТО да добију таква уверавања, што су и добили. Остаћемо тамо да обезбедимо заштиту и сигурност за све људе на Косову и зајамчимо слободу кретања, у складу с мандатом УН”, додао је.

То је, како је истакао генерални секретар НАТО, свакако важно за примену политичког споразума Београд-Приштина, јер ће бити од користи и за људе на северном делу Косова, будући да политички споразум обухвата и економске подстицаје, уз оживљвање економског раста, отварање радних места, а уједно ће се заштитити култура и културна баштина у том делу Косова”.

На питање да ли ће нормализација односа Београда и Приштине утицати на то да НАТО смањи трупе на Косову, челник Атлантског савеза је навео да је процена да је током раздобља примене споразума Србије и Косова важно да НАТО остане на Косову с несмањеним бројем трупа.

“Наравно да ћемо још процењивати безбедносне прилике, али у овом тренутку немамо планова да смањујемо трупе Кфора”, рекао је Расмусен.

“Наше виђење је да се у потпуности примени мандат УН да би се зајамчила заштита и безбедност и да се обезбеди слобода кретања… Ми ћемо стално процењивати безбедносну ситуацију и све одлуке ће се доносити на тој основи… Ми нећемо преурањено смањивати трупе ако је наша оцена да би даље смањивање снага наудило безбедности, и одржаћемо садашњи ниво”, додао је.

Замољен да каже да ли би НАТО у неком виду остао на Косову у некој дугорочној перспективи, ако би дошло до темељитог сређивања односа Београда и Приштине, Расмусен је рекао да у некој дугорочној перспективи намера НАТО јесте да смањи трупе и да не верује да ико може да замисли да трупе тамо стално остану.

“Једног дана ћемо свакако морати да окончаму ту нашу мисију, али засад је важно да се усредсредимо на примену политичког споразума Београд-Приштина и нормализацију прилика тамо”, рекао је он. Јер, како је указао, “ја схватам да и Београд и Приштина сматрају НАТО непристрасним јемцем мира и стабилности и ми ћемо одговорити на таква очекивања”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *