Вијести, Регион

Плате високих представника веће од 20 хиљада евра!

030411
У посљедњем издању политичког магазина „Печат“ ексклузивно смо објавили Уговор о раду бишег Високог представника у Босни и Херцеговини Кристијана Шварц Шилинга.

Нијемац Кристијан Шварц Шилинг преузео је дужност од Педија Ешдауна 30. јануара 2006. године. Од укупно седам високих представника најкраће се задржао у БиХ, до јуна 2007. Поједини бошњачки политичари и медији из ФБиХ замјерали су му да је превише неодлучан, стар, да је преспавао мандат. Након оптужби напустио је Сарајево, и замијенио га је Мирослав Лајчак.

Према Уговору који је вјероватно сличан ономе који су потписивали и други високи представници, бруто мјесечна плата бившег високог представника Кристијана Шварц Шилинга била је 17. 053 евра. Осим плате, Шварц Шилинг добијао је и мјесечни локални додатак у износу до 15% од бруто плате што је додатних 2. 560 евра. Укупно, скоро 20. 000 евра мјесечно. То нису једине привилегије које је уживао. ОХР је обезбиједио, опремио и одржавао смјештај одговарајућег стандарда за високог представника, што укључује и кућну помоћницу. Како сазнајемо, смјештај у поткровљу једне зграде у центру Сарајева плаћан је 9.000 марака мјесечно. Високи представник није плаћао порез ни у БиХ ни у својој земљи.

Аналитичар Жарко Папић каже да 20.000 евра у међународним оквирима није драматично висока сума, али за БиХ је безобразно висока.

„Важније је да ви плаћате Канцеларији високог представника и високог представника, који је већ почетком ове деценије изгубио свхру свог постојања и постао не дио рјешења, већ дио проблема у Босни и Херцеговини“, сматра Папић.

У наредним емисијама политичког магазина „Печат“ припремамо преглед о платама и накнадама домаћег и страног особља запосленог у ОХР-у.

Емисију „ПЕЧАТ“ можете погледати у нашој ВИДЕО СЕКЦИЈИ!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *