Регион

Пилуле које су забрањене у Француској због смртних случајева, дозвољене у Србији

pilule

Продаја контрацептивних пилула “диане 35”, немачког произвођача “Бајер”, биће обустављена у Француској после четири смртна случаја. Овај лек регистрован је у Србији и могуће га је добити само уз лекарски рецепт.

Француска Агенција је отворила истрагу о контрацептиву “диане 35”, пошто је утврђено да су у последњих 25 година, од када се лек продаје у тој земљи, четири жене које су користиле те пилуле умрле од тромбозе.

Агенција је саопштила да се тромбоза појавила код 125 жена, а да су четири жене умрле због тромбозе која је имала везе са леком “диане 35″.

У Агенцији за лекове Србије кажу да се лек „диане 35“ препоручује за употребу код жена искључиво за терапију изражених акни.

– Иако делује и као таблета за контрацепцију, жене не треба да га користе искључиво ради заштите од трудноће. Лек се издаје уз лекарски рецепт, односно прописује га искључиво лекар – кажу у АЛМС, додајући да је познато да може доћи до тромбозе при примени овог лека.

То потврђује и др Зоран Станковић, гинеколог у Институту за мајку и дете, који тврди како је већ одавно познато да постоји могућност од јављања тромбозе, јер то стоји у штампаном упутству за коришћење овог лека.

(Блиц)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *