Вијести, Регион

ПЕТРОВИЋ: Јавни дуг се неће стабилизовати – мораће да се штеди и 2018.

УПОЗОРЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: ШТО ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЈА ДУЖЕ ТРАЈЕ – ТО СУ ВЕЋИ РИЗИЦИ ДА НЕ УСПЕ

         ШТО фискална консолидација дуже траје, већи је ризик да не успе у потпуности, оценио је председник Фискалног савета Павле Петровић.

         „У буџету видимо добру намеру државе да трајно смањи трошкове, али не и све мере које би то омогућиле”, рекао је Петровић за данашњи „Блиц”.

         Према његовом мишљењу, готово је сигурно да ћемо и у 2018. морати да нађемо додатни простор за уштеде, јер се дуг до тада неће стабилизовати.

         „Опције су да се или додатно смање расходи или повећају приходи у 2016. и 2017. за око један одсто БДП-а или да се то уради у 2018-ој.  Ту постоји опасност. Програм фискалне консолидације прети да предуго траје, а што дуже траје, већи су ризици да се не спроведе у потпуности. Зато је пресудно да се спроведе аранжман с ММФ-ом који ће трајати бар три године”, закључио је Петровић за „Блиц”.

         Петровић је додао и да план, који би у наредним годинама допринео оздрављењу јавних финансија постоји, али да нас искуство из претходних година тера да будемо скептични да ли ће се он у пуној мери и остварити.

         „Смањене су плате у јавном сектору и пензије, а остало тек чека на извршење. Ту, пре свега, мислим на сређивање стања у јавним предузећима. Она су досад кроз давање државних гаранција за њихове кредите била велики генератор раста јавног дуга. Други велики изазов је начин на који држава намерава да спроведе смањење броја запослених у јавном сектору за по пет одсто у наредне три године”, рекао је Петровић.

         Петровић је казао и да Фискални савет поздравља то што влада буџетом за 2015. није предвидела нове гаранције за покривање губитака јавних предузећа, што значи да се имплицитно обавезала да ће направити заокрет у кратком року.

Председник Фискалног савета Павле Петровић

Председник Фискалног савета Павле Петровић

Подсетивши да ће ММФ пажљиво пратити шта ради Влада, Петровић је рекао:

„До краја јануара ћемо видети да ли ће Железара имати стратешког партнера, а за „Србијагас”, ЕПС и друге – доказ да ће се ставити под неку контролу. Ако у фебруару не закључимо споразум с фондом, онда је то индикација да процеси везани за јавна предузећа не могу да се контролишу”, рекао је Петровић.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *