Вијести, Регион

Оштра дебата о КиМ у Конгресу САД

003931
Комитет за спољне послове Конгреса САД одржао је дебату на којој су изнета различита виђења ситуације у Србији и на Косову.

Представник Стејт департмента Џонатан Мур детаљно је да образложио ставове америчке администрације.

На двочасовној сједници чији је назив био „Косово и Србија: Пут ка миру“, представљени су ставови чланова Комитета, Стејт департмента, као и представника проалбанских невладиних организација, док је српске ставове предочио вашингтонски аналитичар Обрад Кесић.

Посебно су оштри и темељни приликом постављања питања били предсједавајући одбора републикански конгресмен из Калифорније Дејна Рорабакер и његов страначки колега из Тексаса Тед По.

Они су тражили да им представник Стејт департмента Џонатан Мур прецизно образложи све ставове администрације, као и будуће потезе које ће та институција у вези питања Србије и Косова чинити.

Тако је Рорабакер у једном тренутку запитао овог функционера Стејт департмента да му каже више о прошлонедјељном споразуму из Брисела, посебно се интересујући за тачку споразума по којој је Косовским безбједносним снагама забрањено да уђу на сјевер Косова.

„КФОР и НАТО су ту и ми имамо повјерење у њих“, кратко одговорио је Мур, не помињући поименице косовске снаге.

Рорабакер није био задовољан том врстом одговора, па је поновио питање: „Да ли то значи да (косовске безбједносне снаге) немају приступ“ на шта је представник америчке дипломатије ипак одговорио: „Да, тако је“.

Конгресмен из Калифорније, који је приликом проглашења косовске независности био присталица тог процеса, сада је у свом уводном говору нагласио да је то урадио због „права на самоопредјељење“ које се помиње и у америчком Уставу.

Он је, међутим, казао да се сада залаже и за давање истог права косовским Србима са сјевера, који у огромном проценту не желе да живе на независном Косову.

„Зашто тјерате Србе са тих простора да на силу буду дио независног Косова“, упитао је Рорабакер представника Стејт департмента.

Пошто је добио одговор у коме је Мур говорио о владавини права на Косову, Рорабакер га је прекинуо ријечима „ви из Стејт департмента често волите да говорите филозофски“.

„Ви овдје причате о некој владавини права као рјешењу за народе који су стотинама година у непријатељском односу. Зашто не пустите да се тај проблем ријеши тако што би Срби са сјевера пришли Србији, а Албанци из Прешевске долине Косову“, рекао је Рорабакер.

Конгресмен из Тексаса Тед По, који је и предсједавајући српског Кокуса у Конгресу, такође није био благонаклон према званичнику Стејт департмента.

Он је прво похвалио прошлонедјељени споразум из Брисела, оцијенивши да је то добар почетак, истовремено позвавши европске лидере да одобре почетак приступних преговора Србије и ЕУ.

По је указао да се на Косову крше људска права Срба, као и да је уништено више од 150 црквава и српских гробља.

Када је Мур завршио своје излагање у коме је се заложио за помирење Србије и Косова, уз ријечи да то не значи подјелу или размјену територије, конгресмен По га је упитао какве податке има Стејт департмент о томе докле је стигла истрага о „Жутој кући“ и трговини органима.

Мур је почео прилично уопштено да одговара да америчка администрација озбиљно узима све оптужбе за ратне злочине, али га је конгресмен По убрзо прекинуо потпитањем: „Одговорите ми конкретно – докле се стигло, јел неко испитан или се та истрага никада неће завршити“.

Мур је тада потврдио да Стејт департмент прати истрагу и да би резултати могли да се очекују сљедеће године, додавши да ће за детаљније информације морати да види у Стејт департменту и да ће обавијестити Конгрес о томе.

Супротне ставове од предсједавајућег Рорабакера и конгресмена Поа изнио је демократски конгресмен из Њујорка Елиот Енгел, који је познат као близак ставовима Косова, а једна улица у Пећи је добила и његово име.

Он је рекао да се не слаже са мијењањем граница на Косову, оцијенивши да споразум из Брисела представља „јасан сигнал наде за људе који желе мир и просперитет у ЕУ“.

Енгел је честитао косовском премијеру Хашиму Тачију и премијеру Србије Ивици Дачићу на договору, рекавши да је српски предсједник владе показао „прагматизам и визију“. Конгресмен из Њујорка се заложио и да ЕУ понуди Косову „јасан европски пут“, као и да га треба укључити у НАТО алијансу.

„Косово је према истраживањима Галупа држава у Европи чији су становници највише проамерички расположени“, оценио је Енгел.

На саслушању у конгесном одбору, говорила је и Ширли Диогарди из Албанско-америчке цивилне лиге, која је за бриселски споразум рекла да је „брза поправка која не доноси право рјешење“.

Вашингтонски аналитичар и српски активиста Обрад Кесић такође се обратио одбору, поновивши питање конгресмена Рорабакера зашто америчка влада одбија подјелу Косова.

Он је рекао и да је скептичан према прошлонедјељеном споразуму, запитавши се зашто су сви сем Срба на простору бивше Југославије имали право на самоопредјељење.

Саслушање у Комитету за спољне послове Конгреса било је и као све сједнице тих конгресних тијела, отворено за јавност, али у публици, сем представника косовске дијаспоре није виђен већи број активиста српске дијаспоре.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *