Вијести, Регион

Оптужени у случају “Медикус” и даље у бекству

Више од осам месеци након што је петоро лица осуђено за учешће у трговини органа на клиници “Медикус” надомак главног града, Мисија владавине права ЕУ на Косову (Еулекс) саопштила је да још нема информација о томе где се налазе двојица кључних оптужених у овом случају.

За турским доктором Јусуфом Сонмезом и израелским држављанином Мошеом Харелом, који се терете да су трговали људима и учествовали у организованом криминалу, издата је Интерполова потерница. Они се у бекству налазе од подизања оптуженице у јуну 2011. године.

Јусуф Сонмез, један од оптужених у бекству

Јусуф Сонмез, један од оптужених у бекству

Еулексов судија Малколм Симонс изјавио је како се “плаши да је од тада урађено мало или скоро ништа”.

“Не можемо много тога да урадимо док оптужени не буду ухапшени”, рекао је Симонс на рочишту у Приштини одржаном да би се реферисало докле се стигло са случајем трговине органима.

Еулексов тужилац Ален Кенсик рекао је да Еулекс верује како је “Харел и даље Израелу”, док “Мисија има информацију да Сонмез путује светом”.

Кенсик је, међутим, изразио наду да би они могли бити ухапшени, “будући да постоји могућност да буду доведени на Косово у догледно време”.

Оптуженима не може да се суди у одсуству, тако да будућност случаја зависи од њиховог изручења.

У априлу су петорица становника Косова осуђена због учешћа у криминалној операцији током које су на клиници “Медикус” вађени и продавани бубрези.

У оптужници се прецизира да је на клиници 2008. године обављено тридесетак илегалних пресађивања бубрега.

Сиромашни даваоци су на Косово довођени из Турске, Русије, Молдавије и Казахстана под лажним обећањем да ће за своје бубреге добити и до 15.000 евра.

Еулексово тужилаштво је навело да су примаоци органа, углавном држављани Израела, плаћали више од 70.000 евра за бубреге.

Сонмез и Харел, који се терете за сарадњу са осуђенима, успели су да побегну и од тада нису виђени на Косову.

Клиника “Медикус” помиње се и у извештају Савета Европе, у којем се тврди да су припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) трговали органима затвореника током сукоба 1999. године.

Извор: БИРН

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *