Вијести, Регион

Опозиција РС потписује споразум о наступу на изборима

  • RS opozicija

Бањалука- Водеће опозиционе партије у Српској, предвођене СДС, у среду ће у Бањалуци потписати документ о заједничком наступу на октобарским изборима и формирању Савеза за промене, с којим ће „изаћи на црту“ владајућем СНСД Милорада Додика.

Лидери опозиционих партија СДС, ПДП и НДП, Младен Босић, Младен Иванић и Драган Чавић, уверени су да је створен политички блок који има снагу и масовну подршку грађана за рушење владајуће коалиције у Српској – СНСД, ДНС и СП.

RS opozicija

Они тврде да су „огромна незапосленост, презадуженост, криминал и корупција“ у Српској директна последица „неодговорне“ деветогодишње власти СНСД и њихових коалиционих партнера, због чега су уверени да ће у октобру доћи до промене. Споразум о усаглашеном деловању потписаће 11 опозиционих партија у РС, уз подршку представника 50 невладиних организација.

Лидер СДС Младен Босић каже, за „Новости“ да је промена власти неминовна.

– Формирање Савеза за промене је кључан политички догађај у РС, јер најављује нове политичке процесе и долазак нове, одговорније власти – казао је Босић.

Он је нагласио да је владајућа коалиција у РС „одговорна за привредну пропаст Српске“.

– Блок опозиционих партија најављује бескомпромисну борбу против криминала и корупције. Садашње стање је неодрживо, јер корупција и криминал изједају РС, а јавни фондови тону у финансијски банкрот – рекао је Босић.

Удружена опозиција изаћи ће на изборе са заједничким кандидатима за председника Српске и члана Председништва БиХ из РС. Као потенцијални кандидати опозиције за функцију председника РС помињу се Младен Босић и Огњен Тадић, док је лидер ПДП Младен Иванић „Новостима“ потврдио да је спреман да се кандидује за члана Председништва БиХ из РС ако добије подршку коалиционих партнера.

Босић, међутим, није желео ни да потврди нити да демантује информацију да ће он бити кандидат удружене опозиције за председника РС. Рекао је да ће крајем маја заједнички бити одлучено ко ће то бити.

 

ДОДИК: БИЋУ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

ИЗ СНСД поручују да је удружена опозиција осуђена на пораз због недостатка јасног политичког и економског програма. Оповргавају тврдње СДС да Српској прети финансијски колапс.

Председник СНСД Милорад Додик изјавио је да је СНСД и даље најјача партија и да је њихова победа у октобру извесна, а потврдио је и да је он кандидат СНСД за председника Републике.

– Прича о неком Савезу за промене је подвала и подметање јавности лидера опозиције. Они су показали да су неспособни, јер је у време њиховог мандата од РС остала само љуштура – истакао је Додик.

Извор: Новости

 


Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *