Регион

Опасни продужни каблови на тржишту БиХ!

018672

Током провођења пројекта надзора продужних каблова за употребу у домаћинству, на тржишту БиХ идентификовани су продужни каблови непознатог произвођача и типа, који представљају озбиљан ризик за потрошаче.

Према резултатима лабораторијске анализе, наведени производи представљају озбиљан ризик за потрошаче и то ризик од струјног удара, јер не посједују вод за уземљење и ризик од пожара, јер је попречни пресјек проводника десет пута мањи од захтјеваног за декларисану вриједност оптерећења.

„Продужни каблови о којима је ријеч су бијеле боје, дужине кабла три метра, имају три или четири утичнице и прекидач и упаковани су у провидну, пластичну амбалажу са плаво-жутом картонском етикетом „, навели су из Агенције за надзор тржишта БиХ.

Надлежни инспекцијски органи ентитета и Брчко дистрикта БиХ ове производе повлаче са тржишта и уништавају их. Из Агенције апелују на све потрошаче који посједују наведене производе да их престану користити због наведених озбиљних ризика.

Такође, потрошаче упозоравају да не купују електричне производе који немају јасно декларисане податке о произвођачу, увознику и типу/моделу производа те да је ниска цијена, која одскаче од цјеновног ранга за те производе, најчешће показатељ да се ради о производима лошег квалитета и лоших безбједносних карактеристика, који вас приликом кориштења могу довести у опасност.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *