Вијести, Регион

ОЕБС: Офанзива против изборног процеса

014976

Организација за европску безбједност и сарадњу оптужила је неименована маскирана лица за „офанзиву против изборног процеса“ на сјеверу Косова, наводећи да ће сав изборни материјал бити предат косовској Централној изборној комисији.

Шеф мисије ОЕБС-а Жан-Клод Шлумберже је навео да је изборни процес на сјеверу Косова текао нормално све до 17 часова, оцјењујући да „индикације да ће избори бити успјешно спроведени нису биле свима прихватљиве“.

„У 17 часова група маскираних лица почела је офанзиву против изборног процеса. Прво су упали на 16 гласачких мјеста у сјеверном дијелу Митровице. Поломили су гласачке кутије и уништили остали изборни материјал, напали наше особље и бацили сузавац“, рекао је шеф мисије ОЕБС-а на конференцији за новинаре у јужном дијелу Косовске Митровице.

Шлумбергже је навео да је, послије серије инцидената, ОЕБС био приморан да повуче особље из сјеверног дијела Митровице, као и да је накнадано обавијештен да је у Техничкој школи пронађена експлозивна направа.

Према његовим ријечима, ситуација се погоршала и у Звечану, гдје су такође нападнути службеници ОЕБС-а.

„Забринути због насиља затражили смо од Централне изборне комисије да одобри затварање бирачких мјеста око18.30 часова. Никада нисмо затражили да избори буду поништени“, навео је Шлумбергже.

ОЕБС је, такође, навео да је до 17 часова у Лепосавићу и Зубином Потоку гласало 22 одсто од укупног броја уписаних бирача, док је у Звечану на биралишта изашло 11,21 одсто бирача.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *