Вијести, Регион

Од 1. јануара 2014. смањење плата у јавном сектору

Београд – Закон о умањењу нето прихода лица у јавном сектору, који предвиђа смањење плата већих од 60.000 динара ступа данас на снагу.

Закон предвиђа да се разлика зараде која прелази 60.000 динара опорезује са 20 одсто, док ће за разлику зараде изнад 100.000 динара порез бити 25 одсто.

Износ за који ће бити умањене зараде уплаћиваће се у буџет истог дана када се тим запосленим исплаћују зараде, а Пореска управа ће по истеку календарског тромесечја контролисати да ли је у претходном периоду испоштовано то правило.

За непоштовање одредби закона предвиђене су казне од 50.000 до 150.000 динара за одговорну особу и 500.000 до два милиона динара за институцију.

Према оцени владе, која је предлагач закона, смањење зарада у јавном сектору требало би да помогне смањењу буџетског дефицита.

Расходи за запослене у јавном сектору већи су од три одсто БДП, што је око 900 милиона евра годишње, и виши су него у упоредивим државама централне и источне Европе.

То је, према оцени предлагача, последица неконтролисаног запошљавања и виших зарада у јавном него у приватном сектору, пошто у Србији има за пет до 10 одсто више запослених у јавном сектору на 1.000 становника него у другим државама региона, а зараде у јавном сектору су за 35 одсто веће него у приватном.

Извор: Танјуг

Министарство финансија (Фото: Новости)

Министарство финансија (Фото: Новости)

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *