Вијести, Регион

Ново налазиште бакра у околини Бора

copper

Геолози на трагу највећег налазишта бакра у околини Бора. У Долини Ујеве реке, геолози РТБ-а, бушећи на до сада рекордној дубини откад постоји басен, открили ново рудно лежиште.

У Долини Ујеве реке код Бора, геолози РТБ-а, бушећи на до сада рекордној дубини откад постоји басен, открили су ново рудно лежиште.

Бушотина на којој тренутно раде, ићи ће два километра испод земље, што ће премашити садашњи рекорд од 1.650 метара. То значи да су геолози, помоћу савремених истражних метода на великим дубинама, на трагу највећег налазишта бакра у околини Бора.

Ово су резултати које уз знање стручњака дају најсавременије истражне бушилице у које је РТБ у последње две године уложио пет милиона евра.

„Истраживања, односно прогнозе указују на то да је овде реч о периферији новог лежишта а очекујемо да уђемо и у центар лежишта“, каже Трајча Тончић, руководилац геолошких истраживања.

Овај геолог РТБ-а са својом екипом сарадника, пронашао је пре неколико година најбогатије налазиште руде бакра од кад постоји РТБ.

Двогодишњом експлоатацијом, рудника Т, које по њему и носи име, РТБ је остварио за две године чисту добит од 40 милиона долара.

Све бушотине иначе, контролишу радници најсавременијим сензорским уређејима.

„Сви смо прошли обуку за геобушаче и сви смо стручно оспособљени“, каже геобушач Душко Стефановић.

За комбинат бакра, сектор истраживања представља упориште за континуирану прераду руде, са што већим садржајем бакра.

„Морам рећи да РТБ има прираст руде, ако се тако може казати, од милијарду и 350 милиона тона а сад смо већ дошли до милијарду и 420 милиона тона. То значи да смо више открили нове руде него што смо експлоатисали. То значи да има перспективе и за РТБ и за Бор“, рекао је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ Бор.

Осим геолошких бушења за отварање новог рудника потребна је и лабораторијска потврда оправданости.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *