Вијести, Регион

Ниво Дунава повећан у Србији и Хрватској

030693
Водостај Дунава код Бездана прешао је коту редовне одбране од поплава, али по процјенама надлежних не пријети опасност од његовог изливања.

Ниво Дунава је јутрос сати био 490 центиметара и у односну на претходних 24 сата је повећан за 53 центиметара, саопштио је РХМЗ Србије. У 12.00 сати ниво ове ријеке био је 501 центиметар и за један центиметар је прешао коту редовне одбране од поплава.

Ванредна одбрана од поплава проглашава се када ниво Дунава пређе 700 центиметара, а прогнозирано се да ће његов водостај у наредних седам дана бити у порасту.

Превазилажењем граница редовне одбране од поплава на Дунаву, код Апатина се очекује сутра, а код Богојева у четвртак. По прогнизи, пораст Дунава изнад границе редовне одбране од поплава се код Бачке Паланке, Сланкамена и Новог Сада очекује између 7. и 8. јуна,

са тенденцијом даљег пораста до 12. јуна. На дијелу Дунава од границе са Мађарском до Богојева уведена је редовна одбрана од поплава.

Водопривредна предузећа су на терену и спремно дочекују најављени поплавни талас, саопштили су надлежни, додајући да проблема може бити у небрањеном дијелу у викенд насељима у општини Беочин, уз Дунав, као и насељима која су изграђена бесправно у кориту Дунава од Апатина до Смедерева.

Упозорени су становници тих насеља да предузму све потребне мјере и уколико буде потребно, да се изврши евакуација. За сада се не очекују проблеми од бујичних поплава, али ће све зависити од количине падавина.

БЕОГРАД НИЈЕ УГРОЖЕН

Због пораста нивоа Дунава није угрожен Београд, а ЈКП „Београдводе“ је саопштио данас да предузима све мјере предострожности. Водостај Дунава у Београду износи 424 центиметра, а у претходних 24 сата порастао је за пет центиметара. Према прогнозама, у наредних пет дана очекује повећањер нивоа Дунава и Саве за још пола метра. Достизање границе редовне одбране од поплава најављено је за наредну недјељу када ће врх поплавног таласа стићи у Београд. Због поплава у централној Европи скраћена је и линија међународног воза из Београда за Цирих.

Данас се одржавају састанци са Дирекцијом за воде Србије и Водама Војводине, док је за петак заказана сједница Покрајинског штаба за ванредне ситуације.

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИЖЕ У ХРВАТСКУ

У Хрватској су јутрос проглашене редовне мјере одбране од поплава због водостаја Дунава чији ће велики водени талас овог викенда почети да стиже у ту земљу. Редовне мјере одбране су проглашене пошто је ниво воде у Батини прешао 500 центиметара. Надлежни наводе да ће се концентрисати на насипе, јер су они најугроженији, па би у случају њиховог пуцања у Барањи било поплављено 30.000 хектара.

Иако још нема евакуација, људи који живе уз Дунав и околне ријеке склањају своју имовину у викенд насељима код ушћа Драве у Дунав. Како наводе у Главном центру за одбрану од поплава Хрватских вода, врх воденог таласа приближава се Бечу, послије чега се очекује да ће ући у подручје Словачке, а потом, за седам до десет дана, и у хрватско Подунавље.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *