Вијести, Регион

НИКОЛИЋ: Жртва Николаја II је карика у светом ланцу траjања српског и руског народа

ПАТРИЈАРСИ КИРИЛ И ИРИНЕЈ И ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОТКРИЛИ СПОМЕНИК РУСКОМ ИМПЕРАТОРУ-МУЧЕНИКУ

  • НИКОЛИЋ: Овај споменик у срцу Београда сија у славу цара мученика Николаја Другог, као знак вечне победе доброте и правде, владарске и људске жртве за вредности веће од човека и цара, веће од живота. Као да је једна рука исписивала странице историје Србије и Русије
  • КИРИЛ: Цар Николај Други урадио је пуно на спасавању Срба и читаве Европе. Он је жртвовао своју круну, царство и живот ради спасења Србије. Ово је први споменик у част цара Николаја Другог у Европи ван Русије
  • ИРИНЕЈ: Ово је велики дан за Београд, Србију и српски народ који се налази у земљи и у српским земљама, али и изван њих. Овај дан подсећа на оно што је цар Николај учинио за свој православни, српски народ

         У БЕОГРАДУ је данас откривен и освештан споменик цару Николају Другом Романову висок 7,5 метара, а том приликом је председник Србије Томислав Николић поручио да главни град добија још један нови симбол старог пријатељства, место на коме ће се грађани сусретати, састајати и подсећати на вредности заједничке историје.

         „Овај споменик у срцу Београда сија у славу цара мученика Николаја Другог, као знак вечне победе доброте и правде, владарске и људске жртве за вредности веће од човека и цара, веће од живота”, рекао је председник Николић додајући да ће споменик ”сијати занавек”.

         Николић је рекао да уз низ значајних споменика подигнутих у славу руских сабораца у оба светска рата, Београд данас међу своје најлепше историјске приче са захвалношћу и чашћу уписује и споменик руском цару Николају Другом Романову који је поклон Руског историјског друштва, дар Руске Федерације Србији.          Како је навео, ту ћемо лакше оцењивати пријатељства у свом животу, учећи на примеру искрене оданости последњег руског цара Србији.

         „Као да је једна рука исписивала странице историје Србије и Русије. Без обзира на време и место, без обзира на облик друштвеног уређења, на то ко је на власти и како се та власт назива, борба за слободу, често за голи живот и библијско страдалаштво у томе заједничке су карике у светом ланцу трајања српског и руског народа, Србије и Русије”, рекао је Николић.

         Према његовим речима, једна од тих трагичних карика јесте судбина цара Николаја Другог и његове породице.

         „Цар Николај Други Романов убијен је ритуално, убијано су хришћанство и подршка словенству. Ипатјевски дом је постао место патње и голготе, а убиство царске породице симбол страдања за друге”, поручио је Николић, подсећајући да се после учињеног злочина, братоубилачки рат у Русији разбуктао још више, а да је већ тада цар Николај Други за српски народ био светац.

         Председник је напоменуо да је споменик дело најпознатијих руских скулптора Андреја Коваљчука и Генадија Правотворова и београдског архитекте Јанка Крстића који је осмислио амбијент у коме ће споменик стајати.

         Чин освећења споменика обавили су патријарх московски и целе Русије Кирил и патријарх српски Иринеј, а том приликом положени су и венци.

         Патријарх Кирил рекао је да је откривање и освештење споменика важан догађај који, без сваке сумње, има историјски значај.

         „Када говоримо о пријатељству и братству са српским народом, ми не износимо само декларацију која је одвојена од живота, ми говоримо речи које су испуњене историјском истином”, поручио је патријарх Кирил.

         Патријарх српски Иринеј је истакао да је данас велики дан за Београд, Србију и српски народ који се налази у земљи и у српским земљама, али и изван њих.

         „Овај дан подсећа на оно што је цар Николај учинио за свој православни, српски народ”, рекао је патријарх Иринеј и додао да је хришћански цар учинио све што је могао и требало да учини.

         Како је истакао, споменик у Улици краља Милана, није само споменик него и лик светог мученика.

         Откривању споменика присуствовали су бројни грађани и новинарске екипе, владике, министар Велимир Илић, руски министар културе Владимир Медински, градоначелник Синиша Мали, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, градски менаџер Горан Весић и други.

Патријарх Кирил, Томислав Николић, Патријарх Иринеј

Патријарх Кирил, Томислав Николић, Патријарх Иринеј

Руске агенције су указале да је патријарх Кирил код споменика Николају Другом дочекан аплаузом неколико стотина Београђана који су у рукама држали и слике последњег руског императора.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *