Вијести, Регион

Николић и Вучић бијесни на Додика; Мафијаш Навицкас и даље на платном списку БИБ-а

nikolic i vuci

Председник Србије Томислав Николић и Александар Вучић, потпредседник Владе Србије, бијесни су на Милорада Додика због тога што је раскинуо сарадњу са СДС-ом на нивоу БиХ и избацио ту странку из Савјета министара БиХ.

Њихов бес је толики да је Николић чак имао намеру да се јавно огласи и тај Додиков чин окарактерише потпуно супротним националним интересима. Међутим, у томе су га спречили његови саветници тврдећи да је још рано за отворени обрачун са Додиком.
Николић и Вучић, тврде моји извори, сматрају да је Додик „агент хрватских привредних лобија и њихових интереса у БиХ“ и да је избацивање СДС-а из Савјета министара БиХ, директна последица увезаности лидера СНСД-а и хрватских увозничких лобија у БиХ.Шаровић је почетком јула, као министар за трговину и туризам, донео одлуку којом се забрањује увоз одређених роба из Хрватске у БиХ, „све док не испуне стандарде производње Европске уније“.
Реч је о робама из прехрамбеног сектора, а Шаровић је заступао становиште једнаких трговинских аршина БиХ према свим суседима.
Након његове одлуке, чак педесетак великих фирми из Хрватске нашло се на удару тих мера.
Уз све то, Николић и Вучић су бијесни и због тога што је Влада Србије имала одличне односе са Мирком Шаровићем и што су преко њега радили на успостављању квалитетније сарадње са Савјетом министара БиХ.“Све то пало је у воду након Додиковог потеза и нема дилеме да је он то намерно учинио, јер сматра да ће власти Србије, након избацивања СДС-а из власти, морати преко њега градити односе са званичним Сарајевом. Али, вара се „, тврде моји извори.
Он још истиче да је србијански врх највише незадовољан Додиковим јачањем Златка Лагумџије, лидера СДП-а БиХ и његовим увођењем у пројекат изградње енергетских капацитета „Средња Дрина“.
Колико су се односи на релацији Николић и Вучић, са једне и Додик, са друге стране, заоштрили сведочи и чињеница да Додик није уопште поменут да је присуствовао првом представљању авиона компаније „Ер Србија“ („ербас 319“) на аеродрому „Никола Тесла „у Београду, који је уприличен 25.10. ове године.
Из Додиковог кабинета најављено је да ће он, заједно са премијерком Жељком Цвијановић, присуствовати том догађају, али то као да се није ни десило.Потврђује то и вест СРНЕ о том догађају (25.10.) У којем нема ни речи о присуству Додика и Цвијановић, премда је та агенција најавила њихову назочност (види додатак).
У информативним емисијама режимских медија тај дан доминирали су прилози са Сајма књига у Београду, којем је Додик присуствовао, док су догађаји на аеродрому „Никола Тесла“ узгред пропраћени. И Јавни сервис Србије РТС није рекао ни речи о Додиковом присуству догађају.
Мафијаш Навицкас и даље на платном списку Балкан Инвестмент Банке
Едвинас Навицкас, бивши директор Балкан Инвестмент Банке (БИБ), и даље се налази на платном списку те финансијске институције, премда је учествовао у пљачки стотина милиона марака са рачуна БИБ-а.
Оно што запањује јесте чињеница да Навицкаса сада плаћају власти РС, јер је БИБ, након откривања малверзација, прешла у власништво РС.Навицкас у БИБ-у зарађује 9.000 евра месечно, и то као саветник Банке у њеним пословним јединицама у Москви, Кијеву и у Каунасу (по 3000 евра за сваку од пословница).
Вози и ауто које је у власништву Банке.
Навицкаса нико не хапси, јер је под заштитом врха РС, а он без икаквих проблема живи и раду Бањалуци, где је организовао и извршио пљачку БИБ у висини од цца 200 милиона марака.
Навицкас је чест гост у бару „Харфа“, и то у друштву са Дијаном Остић, директорицом брокерског одјељења БИБ-а.Преко ње и Марије Нинковић, директорице финансија БИБ-а, Навицкас и даље контролише рад и трансакције у Банци.
Навицкас је, према поузданим сазнањима, кључним функционерима РС саопштио да ће рећи све о трансакцијама БИБ-а и њиховој умешаности у малверзације уколико буде лишен слободе. Очито је да је тога јако јако много чим га естаблишмент РС чува, а ни министар полиције Радислав Јовичић се не усуђује дирнути у тај осињак.
Додатак – вијести „СРНЕ“
 
Србија – „Ер Србија“ ПРВИ АВИОН НОСИ ИМЕ НОВАКА ЂОКОВИЋА БЕОГРАД, 25. ОКТОБРА / СРНА / – Први авион „ербас 319“ компаније „Ер Србија“ носи име прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића.
Ђоковић је, у видео поруци која је приказана вечерас на пријему поводом представљања овог авиона, поручио да је срећан ако може да помогне својој држави у напору да, заједно са Етихад, врати углед националној авиокомпанији и ваздухопловству.

Генерални директор „Ер Србије“ Дане Кондић навео је да је срећан што ће ова авио-компанија носити боје националне заставе, те најавио да ће сваки будући авион носити име по некој од личности које су учиниле много за грађане Србије, преносе београдски медији.

У ВИП хангару на аеродорому „Никола Тесла“ пријему су присуствовали председник Србије Томислав Николић, премијер Србије Ивица Дачић, министри, представници дипломатског кора и иностраног бизниса у Србији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *