Вијести, Регион

Ексклузивно: На помолу нова катаклизма у РС – Руси затварају рафинерије у Броду и Модричи?

rafinerija brod

Након привредне катаклизме коју је у Републици Српској изазвала афера „Бирач“, на помолу је нови удар на овај ентитет, који ће, ако се заиста и оствари, имати несагледиве и непоправљиве последице.

Руски нафтни гигант „Гаспром“ намерава да купи комплетну нафтну индустрију Републике Српске, у коју спадају рафинерије у Броду и Модричи, „Нестро петрол“, као и фирма „Оптима“.Власници онога што се некада звало НИ Републике Српске су Руси и једино се зна да део акција држи тамошња државна компанија „Зарубежњефт“, док је до данашњег дана остало непознато ко стоји иза фирме „Њефтегазинкор“, која је већински власник поменутих предузећа.

Према поузданим информацијама, преговори о продаји већ увелико теку, а „Гаспром“ ће, уколико буде постигнут договор пословни, затворити рафинерије у Броду и Модричи, због њихове неисплативости.Неколико је посредних, али веома значајних догађаја који указују да је цео овај посао већ у фази реализације. Пре свега, фирма „Оптима“, која је срце и мозак послова са нафтом у РС, сели се у Сарајево.

Индикативно је и то што је обим пословања „Оптиме“ преполовљен – у септембру је био дупло мањи него што је био у августу. Тренд смањења обима пословања настављен је иу октобру и значајно је мањи у односу на септембар.Разлог за ово лежи у чињеници да фирма „Оптима“ већ два месеца није добила ниједан кредит у руским банкама за куповину сирове нафте. Према информацијама из Рафинерије Брод, обим пословања ће бити сведен на цца 20.000 тона месечно, што чини тек 25% од донедавног максимума производње у Рафинерији.

Да је велики пословни договор у питању потврђује и податак да се одустало од нових инвестиција у Рафинерији, које су најављиване.“Гаспром“ једино интересује дистрибутивна мрежа и то је сегмент који неће гасити.Рафинерија у Броду им није потребна зато што Рафинерија у Панчеву, која је најмодернија у региону, својом производњом може задовољити комплетан овај простор, све до Словеније.

Што се тиче Рафинерије уља Модрича и њен рад је, како ствари стоје, запечаћен, јер је почела реконструкција исте такве Рафинерије у Новом Саду, у чију модернизацију ће Нафтна индустрија Србије уложити 100 милиона долара. Ово улагање пре два дана потврдио је Кирил Кравчено, генерални директор НИС-а.“НИС планира да у модернизованој Рафинерије нафте у Новом Саду производи високо квалитетна базна уља, од којих ће значајна количина бити намењена извозу“, рекао је Кравченко, истакавши да ће капацитет рафинерије бити 180.000 тона годишње.

Захваљујући том улагању, рекао је он, рафинеријски погони биће спасени, а новосадска рафинерија базних уља биће јединствена у овом делу Европе. Рафинерије са таквим производним програмом мазива су реткост у свету и слична постоји само у Шведској, додао је Кравченко.
Већински власник НИС-а је „Гаспром“.

НИС има своју фирму кћерку иу БиХ, чије је сједиште донедавно било у Бањалуци. Међутим, ова фирма је напустила Бањалуку и своје представништво отворила у Сарајеву.У рафинерију у Броду пре два дана стигло је ново руководство, док је у „Нестро петролу“ управа промењена пре пар месеци. Поједини упосленици „Оптиме“ већ траже нови посао, јер сматрају да све ово што се дешава није ништа друго до припрема за затварање фирме.

Купци Нафтне индустрије РС никада нису измирили 140 милиона марака обавеза према буџету РС, тако да њихов дуг, са каматама, на данашњи дан износи цца 250 милиона марака. Те паре РС, по свему судећи, никада неће ни видети, као ни нафту из Додикових бушотина.
Најстрашније од свега је то што ће, ако се реализује овај план (а по свему судећи хоће), бити уништена два града – Брод и Модрича.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *