Вијести, Регион

Николић одликовао Бинела и Ивашова

Pjer-Anri-Binel

Председник Србије Томислав Николић одликовао је бившег француског обавештајца Пјера Анрија Бинела златном медаљом за храброст „Милош Обилић” зато што је током НАТО бомбардовања српском војном лицу предао поверљива документа о потенцијалним циљевима, саопштено је јуче из председништва.

У саопштењу се наводи да је Бинел одликован за испољену храброст и дело личног херојства. Као члан француске делегације НАТО-а при Генералштабу у Бриселу, предао је српском војном лицу поверљива документа о потенцијалним циљевима за бомбардовање Србије и због тога је осуђен на казну затвора од пет година.

Истом медаљом одликован је и Леонид Ивашов из Русије, генерал-пуковник у пензији, специјалиста у области геополитике, међународних односа и војне историје, бивши начелник Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије, од 1996. до 2001. године.

Николић је генералног директора „Железнице Русије” Владимира Јакуњина одликовао златном медаљом за заслуге, то јест за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима: организовање хуманитарне помоћи за Косово и Метохију, у оквиру чега су деца са Косова боравила месец дана у Русији, организовање обиласка и извештавање са Косова за руске новинаре.

Бившег амбасадора Кувајта Фавзија Абдулазиза Ахмеда ел Џасема Николић је одликовао Орденом српске заставе другог степена за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Кувајта.

Азербејџански режисер Вагиф Мустафајев одликован је Орденом српске заставе трећег степена за заслуге у унапређењу сарадње у области културног стваралаштва и развијању пријатељских односа Србије и Азербејџана, приказивање и афирмацију српске кинематографије у Азербејџану.

Мелису Бин из САД Николић је одликова Орденом српске заставе трећег степена за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње две земље.

Како се наводи, бивша конгресменка Демократске партије истицала се залагањем за одбрану српског народа и цркве и јавно је иступала против политике своје странке према Србији и данас се активно залаже за јачање привредних и пословних веза између Србије, српске дијаспоре и америчких компанија.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *