Вијести, Регион

Никита Бондарев: Запад свађа Србе и муслимане, Русија стаје на страну Бањалуке а не Сарајева

МОСКВА ПОДРЖАЛА РЕФЕРЕНДУМ У РС ЈЕР ЗАПАД ПОКУШАВА ДА РЕВИДИРА ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ

         СТАВ руског Министарства спољних послова о референдуму у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ одговор је на интензивиране покушаје Запада да ревидира Дејтонски споразум, рекао је Никита Бондарев из Руског института за стратешка истраживања.

         Он је истакао да је опрезна подршка званичне Москве референдуму Републике Српске последица све уочљивијих настојања Запада да уништи дејтонску БиХ.

         „Став руског Министарства спољних послова је опрезна подршка иницијативи председника Републике Српске Милорада Додика. Ситуација у БиХ је поново напета, доказ томе је испланирани напад на српског премијера током комеморације у Сребреници֊”, рекао је Бондарев за Спутњик.

         У тренутним геополитичким околностима, каже Бондарев, Западу не одговара дејтонска БиХ.

         „Зато он ради на ескалацији конфликта између Срба и муслимана. Зато Додик делује проактивно, не чекајући нереде и `мајдане` у Републици Српској”, каже Бондарев.

         Руски историчар наглашава да се Русија упорно залаже за поштовање Дејтонског споразума који није идеалан, али макар обезбеђује крхки мир или барем статус кво.

         „Пошто Запад предузима све да уништи дејтонску БиХ, Москва би требало да се одлучи кога она подржава у новонасталим околностима. Јасно је да ће Москва подржати Бањалуку, а не Сарајево”, рекао је Бондарев.

Никита Бондарев из Руског института за стратешка истраживања

Никита Бондарев из Руског института за стратешка истраживања

Портпарол руског МИП-а Александар Бикантов рекао је раније да је Република Српска била принуђена да донесе одлуку о референдуму о поверењу правосудном систему БиХ, јер кршења легитимних права Срба нису наилазила на одговарајуће реаговање тог правосуђа.

„Постоји пристрасност, необјективност према једном од конститутивних народа – Србима. Кршење њихових легитимних права не наилази на потребна реаговања правосудних органа на заједничком нивоу”, рекао је Бикантов.

Због тога је, навео је он, Република Српска принуђена да прибегне демократским инструментима које има на располагању, с циљем да обезбеди остварење својих легитимних интереса, објављено је на сајту руског МИП-а.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *