Вијести, Регион

НИКИФОРОВ: Ако крене унитаризација БиХ Српска има право да следи пример Крима

УВЕРЕН ДА ПРОЦЕС ПРЕКРАЈАЊА ГРАНИЦА НА БАЛКАНУ НИЈЕ ЗАВРШЕН ЈЕР НИСУ РЕШЕНА НАЦИОНАЛНА ПИТАЊА

РЕПУБЛИКА Српска, у случају да буду настављени покушаји унитаризације БиХ, има право да следи пример Крима и организује референдум о независности, сматра директор Института Руске академије наука за словенске студије и балканистику Константин Никифоров.

Никифоров је рекао да је федерализација, према моделу који заговарају проруски региони на југоистоку Украјине, једино дугорочно решење за опстанак БиХ.

Он је за „Прес Република Српска“ изјавио да процес прекрајања граница на Балкану није завршен, јер нису решена национална питања народа који ту живе.

„Могуће је да ће се БиХ распасти. То је необична држава у којој је све конфузно. У БиХ имате екстремно радикалне снаге, али и проевропске идеалисте“, каже Никифоров.

Што се тиче шанси за опстанак, истакао је да оне постоје, али једино у случају да се земља потпуно преуреди.

„БиХ би могла да опстане у случају да се преуреди у лабаву федерацију или конфедерацију. Ако се наставе притисци ка њеној унитаризацији, онда се сигурно ближите распаду“, објаснио је.

Никифоров је оценио да Српска и Русија одржавају пријатељске односе и да је веома важно то што су међусобни економски односи врло добри.

Глас Русије

Глас Русије

Према његовим речима, важно је и то што је „председник Републике Српске свестан да доброг савезника и пријатеља може да има у Русији“.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *