Вијести, Регион

Невесиње: Прослава Миланског едикта у Српској

030761
Светом архијерејском литургијом у Невесињу, почела је централна прослава 1.700 година од доношења Миланског едикта.
Невесиње, прослава 1700 година Миланског едикта

Светом архијерејском литургијом коју служе владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени епископ Атанасије, владика зворничко-тузлански Хризостом, никшићко-будимљански Јоаникије и бихаћко–петровачки Атанасије, у Невесињу је почела централна прослава 17. вијекова објављивања Миланског едикта.

Манифестацији, осим великог броја грађана, присуствује и предсједник Српске Милорад Додик, као и истакнути представници политичког, привредног, културног и спортског живота. Прослава има и хуманитарни карактер, а средства прикупљена на донаторском ручку, у касарни „Невесињска пушка“, између осталог, намијењена су Фондацији „Свети Вукашин“, Удружењу дјеце са посебним потребама „Моја нада“ из Невесиња, као и за изградњу спомен цркве Вазнесења Христовог у Пребиловцима.

Ова година протиче у знаку обиљежавања 1.700 година од доношења документа којим је цар Константин дао слободу исповиједања хришћанске вјере. Овај значајан догађај прославиће све епархије Српске православне цркве, а централна манифестација биће одржана почетком октобра у Нишу, родном граду цара Константина.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *