Вијести, Регион

Немачка тражи од Србије нормализацију односа са Косовом

380720_ernst-reichel-01_f

Пуна примена Бриселског споразума до 20. децембра је услов Немачке за одлуку да са Србијом почну преговори о чланству у Европској унији.

Забрињава то што постоје проблеми у обезбеђивању слободе кретања и пуног интегрисања полиције и правосуђа у косовски систем – рекао је јуче Ернст Рајхел, специјални изасланик немачког министарства спољних послова задужен за западни Балкан.

У неформалном разговору са неколицином београдских новинара Рајхел је поновио да је питање Косова и пуне нормализације односа Београда и Приштине главни политички услов, али и да нема нових немачких услова. Немачки званичник који је донедавно био амбасадор у Приштини, а претходна два дана се срео са свим најзначајнијим политичарима у Србији, рекао је да је од српских званичника добио уверавања да су спремни да испуне цео Бриселски споразум, али није пропустио да примети да због споре промене стања на терену (косовске царинике на прелаз Брњак и даље превозе хеликоптери), Србија ризикује да упадне у цајтнот и да се понове притисци због решавања питања у последњем тренутку.

– Није добро да се ствари решавају у последњем тренутку, јер кашњење може да угрози цео процес – оценио је Рајхел.

Косово није само предуслов за отпочињање преговора, већ ће бити главни услов за њихово закључивање јер је Немачка и формално, у јунским закључцима Бундестага, истакла да до учлањења Србије у ЕУ односи са Косовом морају бити у потпуности нормализовани. Питање шта нормализација заиста значи биће конкретизовано у наредном периоду – објаснио је Рајхел.

Лајчак: Преурањен услов о Косову

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је јуче на Београдском безбедносном форуму да у ЕУ није с одобравањем примљен предлог Британије и Немачке да се поглавље 35 о Косову отвори на почетку приступних преговора са Србијом, истакавши да сваки предлог треба да се усвоји консензусом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *