Вијести, Регион

Након паклених врућина стиже олујно невријеме

000973

Освјежење и значајан пад температуре, према најавама метеоролога, требало би да стигне сутра, а и данас је понегдје могућа појава пљускова и грмљавине, па и олујног невремена.

У поподневним часовима у пограничном дијелу БиХ и Хрватске дошло је до развоја кумулонимбуса, облака који је одговоран за јаке вјетрове, снажне пљускове, град, громове и муње, торнада и пијавице.

То је у погранични дијелу јуче узроковало пљускове с грмљавином и кишу, па је тако у Ливну пало и два литра кише по метру квадратном, а температура ваздуха је са 35,4 пала на 29,9 степени Целзијусових.

Хрватски метеоролози упозорили су тамошње становништво да послије изузетно топлог времена Хрватској пријети велико олујно невријеме са јаким вјетровима и пијавицама. Према ријечима Жељка Мајсторовића из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ ће захватити само периферија тог циклона који ће захватити Хрватску.

– За сада све изгледа уреду и не би требало бити већих промјена. Талас иде у суботу и недјељу гдје се очекују локални пљускови и грмљавине али не већих размјера. Има довољно времена и ако буде постојала опасност за подручје БиХ синоптичари ће то уочити и на вријеме обавијестити јавност – рекао је Мајсторовић.

На Метеоаларму су Хрватска, као и Мађарска, Словенија и Србија, означене црвеном бојом која значи изузетно опасно вријеме, изузетно интензиван метеоролошки догађај у већини случајева опасан по живот.

– Сутра у послијеподневним часовима очекују се велике нестабилности. Према тим оцјенама може бити и олујних вјетрова, који су појачани дуготрајном сушом. Врло вјероватне појаве биће град и олује, као и обилне падавине.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *